RECEPTY ADVENI

Jahelník

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Jahelník
petram

Autor receptu

Petra vaří a peče bez lepku, mléka a vajec. V kuchyni ráda experimentuje s méně známými a alternativními surovinami. Má ráda jednoduchost, a tak jsou její recepty většinou rychlé a snadné.

Ingredience

Pracovní postup

Sušené ovoce (švestky, meruňky) omyjeme a namočíme na dvě hodiny do vlažné vody, aby změkly.

Jáhly důkladně propereme, zalijeme 2 hrnky vody a 1 hrnkem mléka, přidáme špetku soli a cukr, přivedeme k varu, stáhneme na nejnižší plamen a pod pokličkou vaříme 15 minut.

V ½ hrnku mléka rozmícháme vanilkový pudink, vlijeme k uvařeným jáhlám a za stálého míchání dvě minuty povaříme. Výsledná kaše musí být tužší, aby se po vychladnutí dala krájet, ale je-li příliš hustá a nejde míchat, je možné ji naředit ještě trochou mléka nebo vody.

Polovinu uvařené kaše rozetřeme do zapékací formy (já ji vykládám pečicím papírem, ale není to nutné), poklademe sušeným ovocem a nasekanými vlašskými ořechy, zaprášíme skořicí a navrstvíme druhou polovinu jáhlové kaše.

Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a 10 minut zapékáme. Hotový nákyp nakrájíme na kostky a podáváme posypaný moučkovým cukrem a případně zalitý ovocnou šťávou (například z kompotu).

Poznámka

Tradiční jahelník se zapéká s vyšlehanými vajíčky, která mu dodají po upečení pevnost a zlatavou kůrčičku. Vajíčka nám nahradí pudink, ale kůrčičky nedosáhneme, proto není potřeba jahelník zapékat příliš dlouho, aby se nevysušil.

Množství cukru záleží na tom, jak hodně máte rádi sladké. Já příliš nesladím, takže mi stačí 5 lžic cukru, ale pro někoho to může být málo. Ochutnejte uvařenou kaši a případně ji doslaďte podle vlastní chuti.

Každé jáhly trochu jinak nasají tekutinu, proto berte množství spíš orientační a podle potřeby dořeďte. Uvařená jáhlovo-pudinková kaše by měla být tužší, protože zapékáním už víc neztuhne, ale jáhly musejí být měkké a jemné na chuť.