RECEPTY ADVENI

Jadranský dort

Bez lepku Bez sóji

Jadranský dort
Bezlepková směs na (nejen) sladké pečení BAKE-A-CAKE 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs na (nejen) sladké pečení BAKE-A-CAKE 750 g
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Na těsto

Na krém

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Jadranský dort – to je moje dětství, neobešly se bez něj žádné narozeniny. Je to už mnoho a mnoho let, co ho cukrárny přestaly prodávat, a pokud už se někde objeví, s mou vzpomínkou na dětství nemá nic společného. Přestože už uběhlo tolik let, tu chuť mám stále v živé paměti. Stačí zavřít oči a zasnít se. Korpus byl snadný, ale vyladit náplň tak, aby se věrně přiblížila dávnému originálu, chvíli trvalo. Pokud se Jadran mihl i Vaším dětstvím, posuďte, zda se to podařilo. Zavřete oči a cestuje zpět časem do sladkého dětství!

Budeme potřebovat dortovou formu o průměru 23 cm. Dále máslo na její vymazání a trochu směsi na vysypání.

Nejdříve si připravíme korpus.

Utřeme žloutky, máslo, cukr krupici a vanilkový cukr do světle žluté pěny. Pak vmícháme kakao.

V míse promícháme směs BAKE-A-CAKE a kypřící prášek.

Z bílků ušleháme pevný sníh.

Do žloutkové směsi postupně jemně vmícháme suchou směs, mléko a nakonec velmi opatrně sníh z bílků.

Těsto vylijeme do vymazané a moukou vysypané formy na dort.

Vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme cca 30 minut. Před vyjmutím z trouby provedeme zkoušku špejlí. Upečený korpus ještě teplý vyklopíme a necháme vychladnout.

Jakmile korpus vychladne, odkrojíme jeho vrchní část – asi ⅓ a odložíme si ji pro přípravu krému.

Náplň připravíme tak, že svaříme mléko s cukrem, přidáme namleté ořechy a za stálého míchání vaříme zhruba 5 minut. Pak necháme zchladnout.

Odkrojenou vrchní část korpusu rozdrobíme a vmícháme do ořechové hmoty. Změklé máslo vyšleháme a taktéž vmícháme do vzniklé hmoty.

Krém rovnoměrně rozetřeme na korpus a dáme ztuhnout do lednice. Jakmile oříškový krém ztuhne, ušleháme si šlehačku a rozetřeme ji jako poslední vrstvu na dort.

Trochu šlehačky si ponecháme na zdobení. Zdobení dokončíme lískovými oříšky.

Necháme vychladit v lednici.

Foto: Adveni