RECEPTY ADVENI

Honzovy buchty

Bez lepku Bez sóji

Honzovy buchty
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Lenka Jurečková

Autor receptu

Lenka se stala nejznámějším propagátorem bezlepkového chleba s psylliem. Ten podle jejího návodu pečou tisíce lidí odkázaných na bezlepkovou dietu a láskyplně mu přezdívají Jureček!

Ingredience

Na těsto

Na náplň

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Kdyby měl Honza předepsanou bezlepkovou dietu, jistě by mu maminka na cestu do světa upekla buchty přesně podle tohoto receptu a nabalila by mu jich pořádný ranec, aby mohl věhlas této vskutku české klasiky šířit i daleko za humny. Kynuté buchty ve tvaru krychliček s pověstnou komůrkou uvnitř, kterou vyplňují povidla, tvaroh nebo mák, jsou přitom celkem obyčejné. Málo sladké, málo tučné, zato nadýchané jako peřinka, dozlatova upečené a jemně posypané moučkovým cukrem. Určitě je to i pocit útulného domova a maminčiny náruče, co je činí tak kouzelnými. Chutnají přímo pohádkově! Pokud si váš „Honza“ právě balí batoh na koleje či internát, přibalte mu je, poveze si tak s sebou i kousek domova.

Do skleničky nalijeme 50 ml vlažného mléka, přidáme trochu cukru, rozdrobíme droždí a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.

Ve velké míse kuchyňského robotu smícháme bezlepkovou směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS, olej, žloutek, sůl, zbytek mléka a cukru a kvásek. Pomocí hnětacích háků necháme zpracovávat 5 minut. Vzniklé řidší těsto zakryjeme potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme na teplém místě kynout cca 40 minut.

Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučněný vál a několikrát ho přeložíme – těsto ohneme od kraje ke středu, otočíme o 90 stupňů, znovu přeložíme od okraje ke středu, otočíme o 90 stupňů. Tento postup několikrát opakujeme, těsto se zpevní a vyhladí.

Následně si těsto rozdělíme na 12 dílů, každý kousek zpracujeme překládáním stejným způsobem jako u těsta a poté ho rozválíme na placku o velikosti cca 8 cm. Do středu dáme 50 g náplně, kterou vytvoříme smícháním surovin, okraje těsta složíme ke středu a pečlivě stiskneme k sobě, zabalíme a v dlaních srovnáme do tvaru kuliček.

Pekáček vymažeme olejem a kuličky skládáme spojem dolů jednu vedle druhé – olejem je potíráme i navrchu a po stranách, aby se k sobě nepřilepily. Nakonec je postříkáme vodou z rozprašovače a pekáček zakryjeme potravinářskou fólií tak, aby se kuliček nedotýkala. Takto necháme na teplém místě kynout cca 30 minut. Mezitím si vyhřejeme troubu na 230 °C a na její dno dáme starý hluboký plech na pečení.

Vykynuté buchty vložíme do trouby. Na plech umístěný na dně trouby nalijeme cca 0,5 l vroucí vody. Troubu rychle zavřeme, aby neunikla pára, která se tam díky vroucí vodě vytvoří.

Pečeme cca 10 minut, dokud se buchty nezačnou zabarvovat do světle hnědé barvy. Poté troubu otevřeme a páru vyvětráme, vyndáme spodní plech a teplotu stáhneme na 170 °C, dopékáme cca 30 minut.

Po upečení překlopíme na mřížku, necháme vychladnout a poté pocukrujeme.

Z výše uvedených surovin upečeme cca 12 buchet ve formě o velikosti 20×25 cm.

Foto: Jana Fialková
  • recept Honzovy buchty
  • recept Honzovy buchty
  • recept Honzovy buchty