RECEPTY ADVENI

Hodové koláčky s povidly

Bez lepku Bez sóji

Hodové koláčky s povidly

Hlavní přísady

Bezlepková samokypřící směs na pečení BISCUITS & COOKIES 750 g
Bezlepková samokypřící směs na pečení BISCUITS & COOKIES 750 g
Koupit
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI 750 g
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI 750 g
Koupit
Jana Fialková

Autor receptu

V jednoduchosti je síla.

Ingredience

Těsto

Náplň

Drobenka

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Slovo „hod“ znamená slavnost. Původně se používalo jen v souvislosti s církevními svátky, jako je Boží hod velikonoční, Boží hod svatodušní a Boží hod vánoční. Později se jako „hody“ rozšířilo na lidové svátky a slavnosti, při kterých nesmělo chybět dobré jídlo a pití. Hodové koláčky jsou jako stvořené na oslavy všeho druhu – pouť, narozeniny, křtiny, svatbu. Anebo si je upečte jen tak pro potěšení! Co se týče náplně, řiďte se svou chutí – ty naše jsou povidlové, ale stejně skvěle budou chutnat tvarohové, makové nebo ořechové.

1. Do hrnku rozdrobíme kvasnice, zalijeme trochou vlažného mléka a přidáme lžíci cukru krupice. Dobře rozmícháme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

2. Smícháme suché ingredience, přidáme zbylé mléko, žloutky, rum, vzešlý kvásek a nakonec rozpuštěné máslo. Zpracujeme na mírně řidší mastné těsto, které dáme na teplé místo asi na 1 hodinu vykynout.

3. Mezitím si připravíme drobenku. Do mísy nasypeme odměřené množství mouky a cukru a máslo nakrájené na menší kousky. Rukama promneme, až se všechny přísady pěkně spojí. Uložíme do chladničky.

4. Z vykynutého těsta odkrajujeme lžičkou malé kousky, pomoučenýma rukama tvarujeme placičky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem. Z uvedeného množství vytvoříme cca 60 koláčků, přičemž na jeden velký plech se nám jich vejde zhruba 30.

5. Na každou placičku umístíme lžičku švestkových povidel. Zvedneme okraje těsta a přimáčkneme k sobě tak, že vznikne malý raneček. Uchopíme raneček a jeho spodní část namočíme v rozšlehaném vajíčku a poté obtiskneme do drobenky. Položíme zpět na plech drobenkovou stranou vzhůru. Takto postupujeme se všemi koláčky. Nakonec můžeme ještě povrch koláčků posypat zbylou drobenkou.

6. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C cca 30 minut do zlatohněda.