RECEPTY ADVENI

Hadí rolovaný kynutý koláč

Bez lepku Bez sóji

Hadí rolovaný kynutý koláč
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Iva Vašátková

Autor receptu

Začala s bezlepkovým pečením před šesti lety, když byla jejímu vnukovi zjištěna celiakie. Tvůrčí babička přibrala k pečení i vnuka. Její cíl byl jasný – chtěla, aby se vnuk dokázal sám o sebe postarat, až dospěje. Až budete listovat recepty této kapitoly, zjistíte, že Iva své vzácné vědomosti předat skutečně umí. I na pohled složité a esteticky velmi efektní moučníky se podle jejího návodu totiž pečou jedna radost.

Ingredience

Na těsto

Na náplň

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Nikdo z nás by si jistě doma nepřál najít svinutého hada… ovšem s jedinou výjimkou! Tou je tento vynikající hadí rolovaný kynutý koláč. Uvidíte, že se po něm jen zasyčí…

Do skleničky nalijeme 50 ml vlažného mléka, přidáme trochu cukru, rozdrobíme droždí a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.

V míse kuchyňského robotu smícháme bezlepkovou směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS, špetku soli, povolené máslo, vejce a žloutek, zbytek mléka a cukru a kvásek. Pomocí hnětacích háků necháme zpracovávat cca 5 minut. Vzniklé nelepivé těsto zakryjeme potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme na teplém místě kynout zhruba 1 hodinu.

Mezitím si připravíme makovou náplň – mák zalijeme vroucím mlékem a necháme vychladnout. Přidáme povidla a mandlové aroma a pořádně promícháme.

Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál, rozválíme ho do obdélníku a podélně rozdělíme na tři díly. Každý plát potřeme náplní, posypeme kousky marcipánu a malinami a zavineme do „hadů“. Hady naskládáme do kulaté dortové nebo koláčové formy za sebe do tvaru spirály.

Povrch koláče potřeme rozpuštěným sádlem. Pečeme do zlatova 45 až 50 minut při teplotě 170 až 180 °C podle typu trouby. Během pečení koláč ještě několikrát potřeme sádlem.

Hotový koláč ozdobíme malinami a plátky švestek a pocukrujeme.

Poznámka

Hady můžeme plnit jen makovou náplní, maliny a marcipán lze vynechat. Můžeme použít i jinou náplň, např. ořechovou, tvarohovou nebo Nutelovou.

Foto: Iva Vašátková
  • recept Hadí rolovaný kynutý koláč
  • recept Hadí rolovaný kynutý koláč
  • recept Hadí rolovaný kynutý koláč
  • recept Hadí rolovaný kynutý koláč
  • recept Hadí rolovaný kynutý koláč
  • recept Hadí rolovaný kynutý koláč