RECEPTY ADVENI

Focaccia

Bez lepku Bez vajec Bez sóji

Focaccia
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Stáňa Hartová

Autor receptu

K domácímu pečení ji před časem přivedla láska. Láska k muži, který má intoleranci na lepek, láska k sobě sama, když hledala vhodnou terapii, láska k bezlepkovému kvásku, který si sama vypěstovala, láska k Adveni, když zjistila, jak krásně se s ní peče, láska k…

Ingredience

Na ozdobení a ochucení dle chuti můžete použít

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Focaccia je italské pečivo. Těstem se velmi podobá pizze, avšak focaccia je více nakynutá. Nejčastěji má tvar čtverce. Používá se jako příloha k jídlům nebo jako sendvičový chléb. Při přípravě focacci se na těsto ještě před kynutím a pečením pro zachování vlhkosti nanáší olivový olej. V Itálii existují různé regionální varianty tohoto pečiva, odlišují se především ochucením. Focacciu můžete ozdobit a ochutit třeba olivami a rajčaty, nebo jen solí a rozmarýnem, existuje focaccia s bramborovými plátky, či focaccia na sladko s rozinkami a medem. Jaká bude ta vaše?

Ve velké míse smícháme směs DONUTS & CROISSANTS (tzv. ZELENÁ), sušené droždí, sůl a sušený rozmarýn. Přilijeme vlažnou vodu a hněteme do hladka cca 5 minut. Na závěr přidáme olivový olej a pokrájené olivy a ještě krátce propracujeme.

Těsto necháme kynout v míse, kterou přikryjeme igelitem, po dobu cca 45 minut. Těsto musí viditelně zvětšit objem, pod lehkým tlakem prstu pružit.

Vykynuté těsto vyklopíme na vál a naolejovanýma rukama zpracujeme tzv. překládáním. Těsto ohneme od okraje ke středu, otočíme o 90 stupňů, znovu přeložíme od okraje ke středu, otočíme o 90 stupňů. Tento postup několikrát zopakujeme.

Zpracované těsto přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a rukama „roztáhneme“ mačkáním do tvaru placky. Potřeme olivovým olejem s rozmačkaným česnekem a dle chuti a vlastní fantazie ozdobíme.

Pod igelitem necháme ještě cca 15 minut kynout.

Mezitím troubu rozehřejeme na maximum a na její spodní rošt umístíme „starý“ plech.

Nakynutou focacciu „zastříkneme“ vodou z rozprašovače a vložíme do rozpálené trouby. Do „starého“ plechu na spodním roštu vlijeme cca 0,5 litru horké vody. POZOR na vzniklou páru! Troubu rychle zavřeme, aby nám pára neunikla.

V na maximum rozpálené a zapářené troubě pečeme 10 minut. Pak troubu vyvětráme, vyndáme „starý“ plech, teplotu snížíme na 200 °C a dopékáme 20 až 30 minut do zlatova.

Poznámky

Doba pečení je pouze informační, je třeba postupovat dle zkušeností s vlastní troubou.

Pokud máte troubu s parním programem, postupujte tak, jak jste zvyklí.

Foto: Stáňa Hartová
  • recept Focaccia
  • recept Focaccia
  • recept Focaccia