RECEPTY ADVENI

Dýňový chleba

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Dýňový chleba
Bezlepková směs na pečení SIMPLY ADVENI
Hlavní přísada
Bezlepková směs na pečení SIMPLY ADVENI
petram

Autor receptu

Petra vaří a peče bez lepku, mléka a vajec. V kuchyni ráda experimentuje s méně známými a alternativními surovinami. Má ráda jednoduchost, a tak jsou její recepty většinou rychlé a snadné.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Dýni nakrájíme na menší kousky, podlijeme trochou vody a uvaříme doměkka. Poté ji rozmixujeme na hladké pyré. Případně ji můžeme upéct a rozmixovat s trochou vody.

Směs Simply Adveni promícháme s kmínem, cukrem, solí, droždím, olejem, dýňovým pyré a semínky. Vodu přiléváme podle potřeby, aby vzniklo pevné těsto, které nelepí a drží tvar. Necháme na teplém místě 1 hodinu vykynout.

Do trouby dáme prázdnou formu na pečení chleba (já obvykle peču v silnostěnném kulatém hrnci), na dno položíme plech a troubu i s oběma nádobami předehřejeme na 240 °C. Poté do hrnce přendáme vykynuté těsto, upravíme tvar bochníku a na povrchu uděláme několik zářezů. Vrátíme zpět do trouby a do předehřátého plechu nalijeme 1 litr vroucí vody. Lijeme opatrně, začne se okamžitě tvořit pára. Pečeme 15 minut při 240 °C, poté troubu stáhneme na 210 °C a dopečeme ještě 45 minut. Během pečení chleba dvakrát potřeme studenou vodou (obvykle potírám po 20 a 40 minutách pečení). Upečený chleba přendáme na mřížku a necháme vychladnout.

Poznámka

Množství vody záleží na tekutosti připraveného dýňového pyré, raději ji přiléváme postupně, aby těsto nebylo příliš řídké.

Pro dochucení je možné přidat oblíbené bylinky (např. rozmarýn nebo oregano) a trochu víc soli než obvykle, dýňové pyré slanost srazí.