RECEPTY ADVENI

Dýňovo-kakaový koláč

Bez lepku Bez sóji

Dýňovo-kakaový koláč
Bezlepková směs na (nejen) sladké pečení BAKE-A-CAKE 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs na (nejen) sladké pečení BAKE-A-CAKE 750 g
 LAHODA bez cenzury

Autor receptu

Jsem blázen do pečení bublanin, bábovek, koláčů, buchet a dortů všeho druhu.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Dýňové pyré dodá těstu neskutečnou vláčnost a hebkost. Své výrobní tajemství můžete tajit, ale pravděpodobně vás prozradí krásně oranžová barva moučníku. Koláč je také možné upéct jako klasickou bábovku. V tom případě však snižte teplotu a prodlužte dobu pečení. Výborně chutná ještě teplý s kopečkem zakysané smetany.

Utřeme třtinový cukr se žloutky, postupně vešleháme smetanu a dýňové pyré. Z bílků ušleháme pevný sníh.

V míse smícháme směs BAKE-A-CAKE s bezlepkovým kypřícím práškem, skořicí a špetkou soli. Do tekutého základu zapracujeme sypkou směs a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.

Do vymazané a vysypané formy na koláč či bábovku nalijeme ⅔ těsta. Ke zbylé ⅓ těsta přidáme vrchovatou lžíci kakaa a dobře promícháme. Tmavé těsto navršíme na světlé a lehce promícháme.

Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C asi 30 minut (provedeme zkoušku špejlí). Koláč necháme ve formě ještě lehce „dojít“ a poté vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Podáváme ideálně s odpoledním čajem či kakaem. Dobrou chuť!

Náš tip

Dýňové pyré můžete koupit hotové, nebo si lehce vyrobíte doma. Máslovou dýni zbavte semínek a pokrájejte na větší kousky. Ty naskládejte na plech vyložený pečícím papírem a lehce zakápněte olivovým olejem. Pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C do změknutí. Zchladlou dužinu rozmixujte s 1 polévkovou lžící avokádového nebo javorového sirupu. Skladujte v lednici (vydrží asi 4 dny).