RECEPTY ADVENI

Dýňové ňoky

Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Dýňové ňoky

Hlavní přísady

Tapiokový škrob 250 g
Tapiokový škrob 250 g
Koupit
Čiroková mouka 250 g
Čiroková mouka 250 g
Koupit
Kašulka

Autor receptu

Věří, že cesta ke zdraví vede přes vysokonutriční protizánětlivou stravu. Najdete u ní recepty bez lepku, občas bez mléka či vajec a spoustu povídání nejen o histaminové intoleranci.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Pokud patříte mezi ty šťastlivce, kteří každoročně řeší, co s převelikou úrodou dýní, tak nezoufejte. Rozmixujte na pyré a zavařte či zamražte, později se vám pyré bude hodit třeba na slané dýňové noky.

V tomto případě neuvádím gramáž, jelikož každý použije jiné množství dýně. Já jsem použila normální dýni, a to cca 2 hrnky dýňového pyré. Mouku budete postupně přisypávat, jelikož vaše pyré bude obsahovat jiné množství vody, bude se i poměr lišit. Ideálně se snažte co nejvíce vody zbavit, abyste nemuseli mouky přidávat příliš. Pyré si smícháme se solí, vejcem a škrobem, a postupně pak přisypáváme mouku do vytvoření tužšího těsta. Když přisypete mouky hodně, můžete si pak udělat váleček a ten nakrájet na menší kousky, které pak budete vařit. Já jsem použila cca 200 g mouky a těsto moc na válení ještě nebylo, tak jsem dvěma lžícemi „odkrajovala“ ňoky přímo do slané vroucí vody (vodu jsem osolila jen trošičku). Jakmile se nok uvaří, vyplave na povrch, nenechávejte jej tam moc dlouho, aby se nerozvařil. Z této dávky jsem odhadem dostala 3–4 porce ňoků, záleží, zda budete používat jako přílohu k masu nebo jako hlavní jídlo.

Poznámka

Můžete podávat například s pečenou dýní (prostě rozmixujte upečenou dýni s trochou soli, bazalky a špetkou pepře) či s jakoukoli oblíbenou pochutinou (špenát, cottage, slaninka).