RECEPTY ADVENI

Dýňové nočky s lososem a „sýrovou“ omáčkou

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Dýňové nočky s lososem a „sýrovou“ omáčkou
Dýňová mouka 250 g
Hlavní přísada
Dýňová mouka 250 g
petram

Autor receptu

Petra vaří a peče bez lepku, mléka a vajec. V kuchyni ráda experimentuje s méně známými a alternativními surovinami. Má ráda jednoduchost, a tak jsou její recepty většinou rychlé a snadné.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Jídlo lahodící nejen žaludku, ale i oku…

Obě mouky promícháme s hraškou, solí a xanthanem, přidáme olej a po částech přiléváme vodu, dokud nezaděláme tužší nelepivé těsto. Z těsta odebíráme kousky velikosti kaštanu a tvarujeme noky. Nasypeme je do vroucí osolené vody (přidávám do ní lžíci oleje a lžičku jedlé sody, noky ani knedlíky pak prý „neosliznou“) a za občasného zamíchání je přivedeme k varu. Po chvíli vaření se noky odlepí ode dna a začnou plavat. Od této doby je vaříme asi 3–4 minuty. Scedíme je a můžeme podávat.

Uzeného lososa nakrájíme na drobné kousky a krátce opečeme na suché pánvi.

„Sýrovou“ pomazánku spolu s rostlinným mlékem přivedeme k varu a mícháme, až se vše spojí. Podle chuti dosolíme. Pokud chceme výraznější chuť, přidáme lžíci lahůdkového droždí.

Na talíř nandáme porci nočků, posypeme opečeným lososem a přelijeme omáčkou.

Poznámka

Pokud vám nevadí mléčné výrobky, můžete připravit klasickou sýrovou omáčku z taveného sýra a smetany.