RECEPTY ADVENI

Dýňová pizza s pečenými fíky a ovčím sýrem

Bez lepku Bez sóji

Dýňová pizza s pečenými fíky a ovčím sýrem

Hlavní přísady

Dýňová mouka 250 g
Dýňová mouka 250 g
Koupit
Tapiokový škrob 250 g
Tapiokový škrob 250 g
Koupit
Kašulka

Autor receptu

Věří, že cesta ke zdraví vede přes vysokonutriční protizánětlivou stravu. Najdete u ní recepty bez lepku, občas bez mléka či vajec a spoustu povídání nejen o histaminové intoleranci.

Ingredience

Korpus

Krém

Ozdoba aneb cokoliv vás napadne

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Rozhodla jsem se pro experiment – pizzu z dýňové mouky. Přidejte quercetinem napěchovanou červenou cibuli a medvědí česnek, trochu čerstvého ovčího sýru a ovčího jogurtu, a můžete se začít oblizovat. Takové experimenty si i vy necháte líbit!

Troubu předehřejeme na 170 °C. Smíchejte mouky na korpus se solí a přidejte jogurt. Vypracujte hladké těsto. Z počátku to bude jen lepivá hmota, ale jakmile mouka nasaje vlhkost, podaří se vám vytvořit těsto na vyválení. Mezi dvěma pečícími papíry vyválejte na tenkou placku, já jsem z tohoto množství pokryla plech cca 21×31 cm. Těsto dejte na cca 5 minut zapéct. V misce smíchejte zbylý jogurt s česnekem, solí a kořením, směs odložte. Nakrájejte cibuli na plátky. Fíky dobře omyjte a nakrájejte na menší dílky. Stejně tak si nakrájejte stonky a listy medvědího česneku (pokud nemáte, nic se neděje). Čerstvý ovčí sýr nastrouhejte. Pokud používáte slaninku, nakrájejte na menší kousky. Nezapomeňte po 5 minutách vytáhnout dýňový pizza základ. Placku potřete jogurtovou směsí, poklaďte fíky, česnekem, cibulí i slaninkou. Vraťte do trouby a pečte dalších 20 minut. Po 20 minutách přisypte nastrouhaný sýr a vraťte péct na dalších 10 minut. Výsledek bude kombinace sladké a slané chuti se zajímavým korpusem. Lze nakrájet jako pizzu, korpus bude spíše křupavý.

Poznámka

Na upečenou pizzu jsem přidala trochu čerstvé řeřichy. Některé zdroje ji řadí mezi zelené superpotraviny, každopádně je skvělým zdrojem vitamínů a minerálů (hlavně železa). Vyzkoušejte vypěstovat doma, zvláště pokud vám vadí cibule a česnek a rádi byste trochu štiplavé chuti.