RECEPTY ADVENI

Dukátové buchtičky

Bez lepku Bez sóji

Dukátové buchtičky
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Lenka Jurečková

Autor receptu

Lenka se stala nejznámějším propagátorem bezlepkového chleba s psylliem. Ten podle jejího návodu pečou tisíce lidí odkázaných na bezlepkovou dietu a láskyplně mu přezdívají Jureček!

Ingredience

Na těsto

Na dokončení

Na vanilkový krém

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Kynuté buchtičky jako dukáty? Velikost odpovídá a barvu nejtypičtější zlaté mince Evropy symbolizuje přeliv – krém žluté barvy. Mnozí jsme si je zamilovali už v dětství, opojná vůně vanilkového krému zalila kuchyni, když nás hlídávala babička. Výjimečnost této sladké pochoutky sice v dobách minulých pošramotily školní a závodní jídelny, které vanilkový krém nahradily mléčným pudinkem, avšak s návratem ke kvalitním surovinám se i ve veřejných stravovacích zařízeních tento pokrm vrací zpět na výsluní. Dukátové buchtičky je možné podávat jako hlavní chod, nebo v malém množství jako teplý moučník a milují ho všechny generace. Někdy jsou buchtičky s krémem nesprávně nazývány buchtičky se šodó. Šodó je však jemně pěnivý přeliv z vína a vajec, původem z francouzské kuchyně. S čím budou ty vaše? Padne volba na poctivý vanilkový krém, nebo se necháte inspirovat Francií?

Do skleničky nalijeme 50 ml vlažného mléka, přidáme trochu cukru, rozdrobíme droždí a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.

Ve velké míse kuchyňského robotu smícháme bezlepkovou směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS, olej, žloutek, sůl, zbytek mléka a cukru a kvásek. Pomocí hnětacích háků necháme zpracovávat 5 minut. Vzniklé řidší těsto zakryjeme potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme na teplém místě kynout cca 40 minut.

Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučněný vál a několikrát ho přeložíme – těsto ohneme od kraje ke středu, otočíme o 90 stupňů, znovu přeložíme od okraje ke středu, otočíme o 90 stupňů. Tento postup několikrát opakujeme, těsto se zpevní a vyhladí.

Následně si z těsta vyválíme váleček o průměru 2 cm a rozkrájíme ho na kousky dlouhé 2 cm. Rukama z nich vyválíme kuličky. Do pekáčku nalijeme trochu oleje, pekáček jím vytřeme a začneme skládat jednotlivé kuličky vedle sebe. Každou kuličku těsta v oleji ještě „obalíme“, aby se k sobě nepřilepily. Nakonec je postříkáme vodou z rozprašovače a pekáček zakryjeme potravinářskou fólií tak, aby se kuliček nedotýkala. Takto necháme na teplém místě kynout cca 30 minut. Mezitím si vyhřejeme troubu na 230 °C a na její dno dáme starý hluboký plech na pečení.

Vykynuté buchtičky vložíme do trouby. Na plech umístěný na dně trouby nalijeme cca 0,5 l vroucí vody. Troubu rychle zavřeme, aby neunikla pára, která se tam díky vroucí vodě vytvoří.

Pečeme cca 10 minut, dokud se buchtičky nezačnou zabarvovat do světle hnědé barvy. Poté troubu otevřeme a páru vyvětráme, vyndáme spodní plech, teplotu stáhneme na 170 °C a dopékáme cca 15 minut.

Mezitím si připravíme vanilkový krém – v ohnivzdorné míse smícháme metličkou žloutky, cukr, škrob a vanilkovou dřeň. Přilijeme mléko, metličkou prošleháme a vše za stálého míchání ohříváme nad horkou vodní lázní do zhoustnutí. Poté omáčku přecedíme před sítko do misky a ihned ji použijeme – přelijeme upečené buchtičky.

Z výše uvedených surovin upečeme cca 40 buchtiček.

Foto: Adveni (ilustrační foto)