RECEPTY ADVENI

Dort z kaštanové mouky s indiánskými borůvkami a čokoládovým krémem

Bez lepku Bez sóji

Dort z kaštanové mouky s indiánskými borůvkami a čokoládovým krémem
Kaštanová mouka 250 g
Hlavní přísada
Kaštanová mouka 250 g
Kašulka

Autor receptu

Věří, že cesta ke zdraví vede přes vysokonutriční protizánětlivou stravu. Najdete u ní recepty bez lepku, občas bez mléka či vajec a spoustu povídání nejen o histaminové intoleranci.

Ingredience

Korpus

Čokoládový krém

Zdobení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Pokud byste rádi vyzkoušeli něco nového, pusťte se do kaštanového dortu s nešizeným čokoládovým krémem, který se vám rozplyne na jazyku. Hutný čokoládový krém s borůvkovou marmeládou na podkladu s lehce ořechovou chutí navodí tu správnou sváteční atmosféru.

Troubu předehřejeme na cca 160 °C a nachystáme si dortovou formu o průměru 20 cm. Já jsem dělala malý dortík s průměrem 12 cm a zbytek jsem naládovala do formy 18 cm, takže mi ten druhý dortík vyšel menší, což je ideální jako jednopatrový korpus na dort.

Kaštanovou mouku prosejeme do misky a smícháme s práškem na pečení a chia moukou. V druhé misce si mixérem našleháme máslo s cukrem a přidáme postupně špetku vanilky, vejce a rostlinné mléko. Vše důkladně umixujeme na jemnou hmotu, kterou přidáme k mouce. Mixujeme mixérem do vytvoření nadýchané hmoty (trochu vypadá jako krém).

Tu pak vetřeme do připravené formy (já jsem si formu předem vymazala kokosovým olejem a vysypala trochou kaštanové mouky). Vložíme do rozehřáté formy a pečeme 20–25 minut (závisí na vaší troubě, pokud máte horkovzduch, zkontrolujte raději při 18 minutách pomocí špejle). Necháme vychladnout.

Vychladlý korpus potřeme bioládou. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s kakaovým máslem a ihned po rozpuštění odstavíme. Máslo si trochu našleháme, můžeme opět přidat špetku vanilky. Vejce spolu s medem a cukrem ohřejeme, dokud tekutina nezačne být horká. Po celou dobu důsledně šleháme. Vážně tento krok nepodceňujte, nebo budete krém dělat nadvakrát :) Je těžké rozpoznat ten moment, jakmile se začne tvořit „tužší“ žloutek, sejměte z ohně a mixujte. Postupně se vám vytvoří světle žlutá pěna, není úplně konzistence sněhu, ale je to lehoučká hmota. Pěnu pak postupně přimícháme do našlehaného másla a na závěr přimícháme čokoládu. Krém pak rozetřeme na dort a uložíme do lednice. Dort můžete ozdobit kaštanovými vločkami a drcenými nepraženými boby.