RECEPTY ADVENI

Dort s kokosovým želé

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Dort s kokosovým želé

Hlavní přísady

Kokosová mouka 250 g
Kokosová mouka 250 g
Koupit
Tapiokový škrob 250 g
Tapiokový škrob 250 g
Koupit
Radka Vrzalová

Autor receptu

Zkouším, kam až mě bezlepkové mouky „pustí“. Ráda přetvářím staré a zaprášené recepty mé prababičky do moderní a hlavně bezlepkové formy.

Ingredience

Kokosové želé

Sušenkový kakaový korpus

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Nevídáno, neslýcháno a přece je to možné a moc dobré. Prostě skvělá kokosová mouka v každé vrstvě. PS: Kokosové želé můžete vytvořit do skleniček a přelít ovocem rozvařeným s trochou cukru. Je to taky velká dobrota…

1. Troubu vyhřejeme na 160 °C. Do dortové formy vložíme pečící papír, formu uzavřeme a okraje po obvodu odstřihneme, tak abychom uvnitř měi pokryté dno a přesah papíru venku byl jen 0,5–1 cm. Smícháme sypké suroviny na sušenkový korpus přidáme nastrouhaný tuk a vytvoříme těsto, které rukou upěchujeme a rozprostřeme do formy a do boků (můžeme si pomoci lžící). Propícháme vidličkou. Korpus dáme zapéct na cca 20–25 minut. Po upečení formu vyndáme a necháme i s korpusem úplně vychladnout.

2. Plátky želatiny namočíme do studené vody a necháme nabobtnat cca 5–10 minut. 100 ml mléka ohřejeme v hrnečku a odstavíme z plamene, přidáme vyždímanou želatinu a metličkou ji v mléce rozmícháme.

3. Do hrnce vlijeme rostlinné mléko (500 ml). Přivedeme k varu a stáhneme plamen. Přidáme kokosovou mouku a cukr. Vytvoříme vlastně jakousi kokosovou kaši. Sporák vypneme, horkou kaši zjemníme tukem, přidáme kůru a šťávu z citronu a promícháme. Necháme chvilku vychladnout (neměla by být úplně vařící). K teplé kokosové kaši přidáme rozpuštěnou želatinu a vymixujeme v hladkou hmotu.

4. Kokosovou hmotu navrstvíme na sušenkový kakaový korpus, uhladíme a necháme v lednici vychladit nejlépe do druhého dne. Okraje dortu opatrně ořízneme dolů kulatým nožem, odstraníme boční formu. Dort zdobíme ovocem In natura nebo ovocným přelivem.