RECEPTY ADVENI

Domácí jemné piškotky

Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Domácí jemné piškotky

Hlavní přísady

Rýžová mouka hladká 250 g
Rýžová mouka hladká 250 g
Koupit
Rýžová mouka polohrubá 250 g
Rýžová mouka polohrubá 250 g
Koupit
Radka Vrzalová

Autor receptu

Zkouším, kam až mě bezlepkové mouky „pustí“. Ráda přetvářím staré a zaprášené recepty mé prababičky do moderní a hlavně bezlepkové formy.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Dětská radost po domácku a hlavně bez lepku a mléka z kvalitních surovin. Když jsem dostala zásilku z internetového obchodu firmy Adveni s obrovskou paletou rýžových mouk, odhodlala jsem se konečně k domácím piškotům a vyzkoušela jsem je i v té dlouhé cukrářské podobě s karamelizovaným cukrovým popraškem.

Bílky ušleháme se špetkou cukru a citronovou šťávou do polo tuha. Přidáme polovinu cukru a šleháme do tuha (pevné lesklé špičky). Troubu předehřejeme na 200 °C. Plech si vyložíme pečícím papírem. Odvážíme si mouky se škrobem do mističky a společně lžičkou promícháme.

Žloutky utřeme s druhou polovinou cukru a citrónovou kůrou do světle žluté pěny (cca 2–3 minuty). Žloutkovou směs přidáme do misky k pevně ušlehanému sněhu, přidáme směs rýžových mouk a vše opatrně spojíme silikonovou stěrkou v žlutou piškotovou pěnu.

Piškotovou pěnu stěrkou naplníme cukrářský sáček a stříkáme na plech vyložený pečícím papírem buď dlouhé piškoty nebo jen malé hromádky (průměr cca 2 cm). Cukrářské dlouhé piškotky přes sítko pocukrujeme ještě před vložením do trouby krupicovým cukrem.

Pečeme 7–8 minut, pak troubu vypneme a necháme ještě tak 2 minuty dojít. Plech s piškoty necháme volně vychladnout na mřížce. Cukrářské se ještě ihned po vyndání z trouby musí znova pocukrovat krupicovým cukrem (ten zkaramelizuje a udělá jim křupavou vrstvičku).

V plechové dóze vydrží cca týden.