RECEPTY ADVENI

Domácí čerstvé bezlepkové těstoviny

Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Domácí čerstvé bezlepkové těstoviny

Hlavní přísady

Rýžová mouka hladká 250 g
Rýžová mouka hladká 250 g
Koupit
Čiroková mouka 250 g
Čiroková mouka 250 g
Koupit
Alexandra Brunnerová

Autor receptu

Ráda objevuje nové a neobvyklé suroviny a zkouší, jak se dají použít ve vaření a pečení bez lepku. Vaří a peče po víc než čtyřicet let, z toho přes deset let bezlepkově.

Ingredience

Na cca 500 g směsi

Z této směsi budeme na 1 porci těstovin jako samostatného jídla, nebo 2 porce jako přílohy potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Tato směs byla původně vyvinuta jako náhrada pšeničné mouky s nižším obsahem škrobu, a tedy s vyšším podílem bílkovin. Měla by při vaření nahradit stejný objem pšeničné mouky. Úspěch těsta spočívá v opravdu pudrově jemné rýžové mouce.

Na vále ze směsi a tekutých přísad zaděláme plastické těsto. Nemělo by se lepit na prsty, ale při zmáčknutí kuličky by neměly praskat okraje. Jestli je sušší, okraje placičky se třepí, přidejte trochu vody, osvědčil se mi rozprašovač. Těsto dost rychle vysychá, je tedy dobré ho zpracovávat po částech a zbytek uchovávat v igelitovém sáčku, lehce potřené olejem.

Je možno rozválet na vále a nakrájet lasagne, snese i vylisování ve strojku a rozválení a nařezání ve strojku na nudle.

Těstoviny se vaří krátce! Zavařujeme do osolené vody, menší tvary jsou hotové za 3 minuty, větší za 5 minut. Nejlépe si je vychutnáte v nějaké jednoduché úpravě – s pestem, kvalitním olejem a trochou česneku a sušených sekaných rajčat, nebo nasladko s mákem nebo tvarohem. Je možné i hroudu těsta prolisovat přes struhadlo na noky do vařící vody – dostanete rychlou přílohu ke guláši nebo omáčce.