RECEPTY ADVENI

Cuketa s quinoou na kari

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Cuketa s quinoou na kari
petram

Autor receptu

Petra vaří a peče bez lepku, mléka a vajec. V kuchyni ráda experimentuje s méně známými a alternativními surovinami. Má ráda jednoduchost, a tak jsou její recepty většinou rychlé a snadné.

Ingredience

Pracovní postup

Quinou propláchneme a necháme 10 minut namočenou, aby se z ní vyplavily hořké saponiny. Poté ji zalijeme 1 a ½ násobkem čerstvé vody, osolíme, přivedeme k varu a na nejnižším stupni vaříme 15 minut doměkka.

Na rozpáleném oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli. Když začne zlátnout, zasypeme ji kari kořením a důkladně promícháme, aby se koření rozpustilo v tuku a rozvinulo svoji vůni. Směs podlijeme třemi lžícemi vody a přidáme očištěnou a na kostičky nakrájenou cuketu. Osolíme, opepříme a pod pokličkou dusíme 10 minut. Poté vmícháme uvařenou quinou a společně dusíme ještě asi 5 minut, až je quinoa měkká. Podle potřeby můžeme naředit trochou vody, ale cuketa si obvykle pustí dost sama. Na závěr vmícháme slunečnicová semínka.

Podáváme buď samotné, nebo s rýží.

Poznámka

Při vaření jsem použila velkou domácí cuketu, kterou bylo potřeba oloupat a vydlabat vnitřek. Pokud budete mít mladé jarní cuketky, stačí je důkladně omýt a rovnou pokrájet. V tomto případě použijte podle jejich velikosti asi 3–4 kusy.