RECEPTY ADVENI

Cookies podle Alžběty

Bez lepku Bez sóji

Cookies podle Alžběty
Bezlepková samokypřící směs na pečení BISCUITS & COOKIES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková samokypřící směs na pečení BISCUITS & COOKIES 750 g
Alžběta Švorcová

Autor receptu

Sladký život bez lepku: Osvědčené recepty na domácí koláče, dorty, dezerty a slané pečivo. První české vydání. Praha: Nakladatelství Slovart, 2015. ISBN 978-80-7391-226-0.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Pravé americké cookies jsou takovým pekařským oříškem. Docílit efektně popraskaný povrch a krásně vláčný střed není zrovna jednoduché. Nám se osvědčil tento recept Alžběty Švorcové, který jsme upravili na míru naší směsi BISCUITS & COOKIES.

V hrnečku rozpustíme změklé máslo a necháme ho mírně zchladnout. Poté ho vyšleháme do pěny s vejci a cukrem.

Do mísy si prosejeme směs BISCUITS & COOKIES, jedlou sodu, kakao a přidáme špetku soli. Sypké ingredience promícháme s vyšlehanou směsí a důkladně zapracujeme. Nakonec zlehka vmícháme čokoládu, kterou jsme nahrubo nasekali.

Plech si vyložíme pečícím papírem. Malé hromádky těsta klademe na papír s dostatečnými rozestupy mezi sebou.

Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 12 minut.

Poznámka

V receptu lze vynechat kakao a nahradit je odpovídajícím množstvím směsi BISCUITS & COOKIES. Hořkou čokoládu zas můžeme nahradit např. sekanými ořechy, rozinkami či brusinkami.

 

Knihu Alžběty Švorcové „Sladký život bez lepku“, kterou vydalo Nakladatelství Slovart v roce 2015, jsme si v Adveni jednoduše zamilovali. Alžběta čerpá z velmi cenného dědictví – receptů po své milované babičce, které upravila do bezlepkové varianty. Její recepty pro nás představují tu pravou klasiku ovšem v moderním pojetí.

Recepty publikujeme s laskavým svolením Alžběty a také Nakladatelství Slovart, fotografie nám poskytl Mgr. Art. Dávid Švorc. Mnohokrát děkujeme!

Tam, kde v receptu používáme směs BAKE-A-CAKE, najdete v originálním textu napsáno „bezlepková mouka“ bez bližší konkretizace. My jsme však recepty nazkoušeli právě s naší „FIALOVOU“ směsí. V některých případech jsme si dovolili malinkou úpravu poměru ingrediencí, aby nám recept na naši směs „pasoval“ lépe. A výsledek je prostě dokonalý. No však posuďte sami.

Veškeré recepty, u nichž je jako autorka uvedena Alžběta Švorcová, najdete v její knize: Švorcová, A., Sladký život bez lepku: Osvědčené recepty na domácí koláče, dorty, dezerty a slané pečivo. První české vydání. Praha: Nakladatelství Slovart, 2015. ISBN 978-80-7391-226-0.