RECEPTY ADVENI

Čokoládové dortíčky

Bez lepku Bez mléka Bez vajec

Čokoládové dortíčky

Hlavní přísady

Bezlepková směs na pečení BAKE-A-CAKE
Bezlepková směs na pečení BAKE-A-CAKE
Koupit
Vegavajo
Vegavajo
Koupit
Radka Vrzalová

Autor receptu

Zkouším, kam až mě bezlepkové mouky „pustí“. Ráda přetvářím staré a zaprášené recepty mé prababičky do moderní a hlavně bezlepkové formy.

Ingredience

Těsto

Čoko náplň

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Tento recept, v klasické lepkové formě z jednoho časopisu pro ženy, mě zaujal natolik, že jsem ho upravila nejen pro bezlepkovou dietu, ale i sdružené intolerance mléko, vejce. Je trochu pracnější, ale tohle rozleželé cukroví ozdobené aromatizovanými zrnky pravé kávy Vám zajistí velký potlesk. Díky výběru moučné směsi je cukroví i bez kukuřice a sóji.

1. Do misky si odvážíme mouku a kakao, přimícháme lískooříškovou mouku a cukr. V jiné misce prošleháme Vegavajo s teplou vodou a necháme 5 minut odstát. Hmotu přidáme k moučné směsi a přistrouháme celý objem tuku. Rukama uhněteme lepivé těsto, které zabalíme do potravinářské folie a necháme alespoň 1 hodinu odpočinout v lednici.

2. Troubu nahřejeme na 175 °C. Těsto rozdělíme na 3–4 díly, které rozválíme mezi dvěma kusy potravinářské folie na pláty o výšce 0,5–0,8 cm. Vykrajovátko obalíme řeznou plochou v mouce a z plátu těsta (po sundání horní folie) vykrajujeme tvary sušenek, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme cca 8–10 minut. POZOR upečení se vzhledem k barvě sušenek špatně odhaduje, proto zkuste jednu opatrně sundat a podívat se jestli je dostatečně propečená, ale není černá…

3. Upečené sušenky necháme zcela vychladnout a pak teprve sundaváme z plechu (bezlepkové sušenky jsou teplé velmi křehké)

4. Čoko krém: Čokolády rozpustíme ve vodní lázni s kakaem, rozpustnou kávou a smetanou. Až se směs promícháním spojí, sundáme z lázně a necháme za občasného míchání zcela vychladnout při pokojové teplotě. Po vychladnutí čokoládovou hmotu prošleháme v hladký krém. Přendáme jej do trezírovacího sáčku s ozdobnou špičkou a spojujeme jím vždy dvě kolečka k sobě. Povrch horního kolečka dozdobíme krémem a kávovým aromatizovaným zrnkem. Necháme vychladit. Dáme opatrně do krabice. Krémem je plníme cca 2–4 dny před Vánoci, sušenky si můžeme udělat dopředu i několik týdnů.