RECEPTY ADVENI

Čočková sekaná

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Čočková sekaná
Vegavajo
Hlavní přísada
Vegavajo
petram

Autor receptu

Petra vaří a peče bez lepku, mléka a vajec. V kuchyni ráda experimentuje s méně známými a alternativními surovinami. Má ráda jednoduchost, a tak jsou její recepty většinou rychlé a snadné.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Čočku předem namočíme, nejlépe přes noc, a v čerstvé vodě vaříme 45 minut, aby byla hodně měkká a kašovitá. Na vaření použijeme menší množství vody a podle potřeby vodu doléváme tak, aby se čočka nepřipálila, ale aby po uvaření nezbyla v hrnci přebytečná voda. Uvařenou čočku necháme trochu vychladnout. Poté do ní vmícháme nadrobno nakrájenou cibuli, nasekané vlašské ořechy, najemno nastrouhanou mrkev a celer, prolisovaný česnek, práškové Vegavajo (nebo mleté lněné semínko), olej a veškeré koření a bylinky. Důkladně promícháme a necháme 30 minut odstát. Poté ze směsi vytvoříme dvě šišky, které rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při 190 °C asi 30–45 minut, až se na povrchu vytvoří kůrčička. Upečenou sekanou necháme před krájením krátce vychladnout.

Poznámka

Vegavajo předem nenamáčejte, vytáhne z uvařené čočky přebytečnou vodu a směs zahustí.

Kromě sekané je možné ze směsi vytvarovat karbanátky nebo směsí naplnit formičky na muffiny.

Sekaná se lépe krájí studená, horká se trochu rozsýpá.