RECEPTY ADVENI

Cizrnové tofu

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Cizrnové tofu
Cizrnová mouka hladká 250 g
Hlavní přísada
Cizrnová mouka hladká 250 g
petram

Autor receptu

Petra vaří a peče bez lepku, mléka a vajec. V kuchyni ráda experimentuje s méně známými a alternativními surovinami. Má ráda jednoduchost, a tak jsou její recepty většinou rychlé a snadné.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Ve velké míse rozmícháme cizrnovou mouku s vodou na hladkou hmotu bez hrudek a necháme 12 hodin stát. Během této doby se mouka usadí na dně a tekutina nad ní se vyčeří. Opatrně odebereme dvě skleničky vody tak, abychom nezvířili usazenou mouku, a vylijeme. Zbývající tekutinu opatrně slijeme do hrnce, přidáme kurkumu, olej a sůl a přivedeme k varu. Do vroucí tekutiny za intenzivního míchání přilijeme namočenou cizrnovou mouku. Směs začne ihned houstnout. Za stálého míchání 10 minut povaříme. Hotovou hmotu nalijeme do tukem vymazané formy (použila jsem skleněnou krabičku na oběd o rozměrech 12 × 15 cm), uhladíme povrch a necháme alespoň hodinu vychladnout. Poté vyklopíme, nakrájíme a můžeme podávat.

Poznámka

Cizrnové tofu je tradiční pokrm připravovaný v Barmě, odtud také pochází jeho název Barmské tofu (Burmese tofu). Je jemné, chuťově neutrální a skvěle se hodí do salátů, ale i na vaření, pečení a restování jako klasické tofu. Navíc neobsahuje soju, což jistě ocení všichni alergici.

Tuhost připraveného tofu záleží na řadě faktorů. Předně na kvalitě a savosti použité mouky, množství použité vody a době vaření. V některých receptech přidávají pro jistotu lžičku agaru, ale mně tofu hezky ztuhlo i bez želatiny. Další kuchařky zase vykládají nádobu na tofu bavlněnou utěrkou, aby vysála přebytečnou tekutinu. Tady ale pozor, kurkuma zbarví utěrku dožluta. Pokud chcete tofu hodně tuhé, navrhuji po odebrání dvou sklenic tekutiny odebrat ještě asi polovinu až třetinu skleničky, tu ale nevylévat a nechat stranou pro případné doředění, pokud by výsledná hmota byla příliš tuhá.