RECEPTY ADVENI

Citrónový Meringue Pie

Bez lepku Bez sóji

Citrónový Meringue Pie
Bezlepková samokypřící směs na pečení BISCUITS & COOKIES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková samokypřící směs na pečení BISCUITS & COOKIES 750 g
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Těsto

Náplň

Meringue

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Nádherně křupavý, božsky šťavnatý, chutně žvýkavý, svěže kyselý i pohádkově sladký. Tolik přívlastků má jen jeden moučník na světě – citrónový meringue pie. Vsadíme se, že mu propadnete stejně jako my. Že nevíte, jestli na něm zbožňujete spíš šťavnatý a nakyslý vnitřek nebo obláčkově nadýchaný slaďounký vršek? Nic si z toho nedělejte, tenhle koláč je geniální právě proto, že spojuje všechny zmíněné chutě v jeden lahodný celek.

Doporučujeme použít formu o průměru 24–26 cm.

1. Směs BISCUITS & COOKIES smícháme s moučkovým cukrem a prosejeme na vál. Přidáme špetku soli. Poté do sypké směsi zapracujeme máslo a vejce. Krátce prohněteme, dokud se všechny přísady nespojí v hladké těsto (pro usnadnění práce můžeme použít též kuchyňský robot).

2. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do chladničky. Necháme odpočinout alespoň půl hodiny.

3. Mezitím vyndáme vejce z ledničky a oddělíme žloutky od bílků. Nevracíme zpět do chladu, ale necháme stát na kuchyňské lince.

4. Vychlazené těsto vyválíme a přeneseme do formy – po obvodu vytvoříme z těsta vyšší okraje. Zakryjeme pečícím papírem a zatížíme suchými luštěninami (cizrna, fazole, čočka). V troubě vyhřáté na 200 °C pečeme cca 15 minut. Vyndáme z trouby, odstraníme papír s luštěninami, propícháme vidličkou a vrátíme ještě na 10 minut do trouby. Poté vyndáme a necháme vychladnout.

5. Mezitím si připravíme citrónovou náplň. Do kastrůlku nalijeme odměřenou vodu, cukr, škrob, sůl, citrónovou šťávu a citrónovou kůru. Zahříváme, dokud směs nezačne houstnout a probublávat (cca 5 minut). Stáhneme teplotu na minimum. Odebereme několik lžic citrónové směsi a vmícháme ji do žloutků. Takto zředěné žloutky vlijeme do citrónové směsi a za stálého míchání přivedeme k varu. Na mírném plameni vaříme, dokud směs není hustá a táhlá. Poté odstavíme.

6. Připravíme si meringue. K bílkům pokojové teploty přidáme sůl a šleháme. Když je sníh zpola pevný, přisypeme do něho cukr a vyšleháme do finální hustoty. Poznáme ji tak, že špičky sněhu jsou po vytažení šlehací metly dostatečně pevné a neohýbají se dolů.

7. Zchladlou citrónovou náplň rozetřeme na předpečený korpus. Na ni navršíme ušlehaný sníh. Při teplotě 180 °C dopékáme cca 10 minut, dokud sněhová pokrývka nezíská zlatavý odstín.