RECEPTY ADVENI

Čirokový salát s pečenou čekankou a kešu

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Čirokový salát s pečenou čekankou a kešu
Kašulka

Autor receptu

Věří, že cesta ke zdraví vede přes vysokonutriční protizánětlivou stravu. Najdete u ní recepty bez lepku, občas bez mléka či vajec a spoustu povídání nejen o histaminové intoleranci.

Ingredience

Pracovní postup

Salát nemusí být jen směs zelených lístků, ale také třeba kombinace pečené zeleniny a čerstvě uvařeného čiroku. Krásně vás zasytí, vyživí a v zimě také zahřeje.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Připravíme nádobu, kterou můžete dát do trouby a přiklopit. Čekanku omyjeme, odkrojíme konce, rozpůlíme a poté rozpůlíme ještě po kratší straně, aby nám vznikly osminy. Čekankové listy se trochu rozpadnou. Cibuli rozkrájíme na osminky a nasypeme na čekanku. Posypeme lístky čerstvého tymiánu a na hrubou nasekanou bazalkou. Panelu vmícháme do oleje a celou směs přelijeme a dobře promícháme. Necháme péct prvních 20 minut pod pokličkou, poté odklopíme a pečeme dalších 20 minut. Kešu můžete přidat až po upečení nebo 5 minut před dopečením čekanky. Panela (cukr) by měl lehce zkaramelizovat a stáhnout trochu hořké chuti čekanky.

Mezitím uvaříme čirok. Čirok dobře promyjeme (případně můžeme nechat předem namáčet, vaříme vždy v čisté vodě) a dáme s vodou a špetkou soli povařit do měkka. Já chvíli vařím a poté přiklopím a nechám cca 20–25 minut dojít pod pokličkou. Na začátek je ideální vyzkoušet, jak dlouho budete muset vařit, aby čirok krásně nabobtnal, změkl, ale zůstal lehce pevný na zkus.

Vyjmeme čekanku z trouby, vmícháme uvařený čirok, na hrubou nasekanou petržel a kešu (pokud jsme je nevmíchali před dopečením). Osolíme podle chuti, abychom zanechali karamelizovanou chuť. Podáváme s čerstvou zeleninou, případně posypané trochou kozího sýru (pokud máte doma zaryté masožravce, naservírujte tento teplý salát místo přílohy).