RECEPTY ADVENI

Čirokový jogurtový chléb bez kvasnic

Bez lepku Bez vajec Bez sóji

Čirokový jogurtový chléb bez kvasnic

Hlavní přísady

Rýžová mouka polohrubá 250 g
Rýžová mouka polohrubá 250 g
Koupit
Čiroková mouka 250 g
Čiroková mouka 250 g
Koupit
Kašulka

Autor receptu

Věří, že cesta ke zdraví vede přes vysokonutriční protizánětlivou stravu. Najdete u ní recepty bez lepku, občas bez mléka či vajec a spoustu povídání nejen o histaminové intoleranci.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Čirok je dobrým zdrojem bílkovin, vlákniny, minerálů (hořčík, železo, fosfor, draslík, mangan, měď, selen i zinek) a vitamínů (B6, B1, B2, niacin). Mimo to je čirok protizánětlivý, má antioxidační vlastnosti, působí proti rakovině, snižuje cholesterol a upravuje hladinu cukru v krvi. Má proto nezastupitelnou roli ve výživě nejen celiaků.

Troubu rozehřejeme na 170 °C. Připravím si plech na pečení (dáme papír na pečení), nebo můžeme použít formu na chléb. Smícháme dohromady mouky, panelu, sodu a psylium. Zamícháme. Přidáme jogurt a dobře zamícháme. Vznikne nám hutnější těsto, které lze tvarovat rukama (je stále trochu lepivé, takže tvarujeme pomoučenýma rukama). Přidáme koření podle chuti. Zformovala jsem „bochníček“ a ten dala na plech. Chlebík trochu pomoučíme z obou stran a horní stranu nařízneme. Dáme péct do trouby na cca 60 minut, vyzkoušejte špejlí, zda je vnitřek propečený (nesmí se lepit, kůrka bude pěkně křupavá). Po upečení necháme vychladnout a poté teprve nakrájíme!

Poznámka

Pokud dáte do formy, určitě bude chlebík víc chlebíkovitý než moje placka (i když mě se moje placka líbí, lépe se krájí a lépe se převáží). Doporučuji raději rozdělit na dva menším bochníčky, rychleji se propečou (můžeme pak zkrátit dobu pečení na 40 minut).