RECEPTY ADVENI

Čirokový den a noc - bezlepkový dort pro chvíle sváteční

Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Čirokový den a noc - bezlepkový dort pro chvíle sváteční
Radka Vrzalová

Autor receptu

Zkouším, kam až mě bezlepkové mouky „pustí“. Ráda přetvářím staré a zaprášené recepty mé prababičky do moderní a hlavně bezlepkové formy.

Ingredience

Na náplň a ozdobu

Pracovní postup

Korpus je skvělý vláčný bez lepku i mléka, pokud si nemůžete dopřát klasickou šlehačkovou čepici, lze ušlehat např. kokosovou či jinou rostlinnou smetanu. Výborný je tento dort proříznout a potřít meruňkovou marmeládou a potáhnout čokoládovou polevou (hořká bezmléčná čokoláda a tuk Omega v poměru 3:1). A vůbec, je prostě úžasný…

1. Troubu vyhřejeme na 170 °C. Dno formy vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Z bílků a špetky soli začneme šlehat sníh, když už je skoro tuhý, přidáme tři lžíce cukru a ušleháme pevný sníh.

2. Žloutky utřeme s 3 lžícemi cukru do pěny, přidáme olej důkladně zašleháme, přidáme kakao, opět prošleháme. Nakonec přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem a krátce prošleháme. Přidáme opatrně sníh z bílků a jemně vmícháme. Těsto přelijeme do formy, rovnoměrně rozetřeme a dáme na střední příčku pokrytou pečícím papírem do trouby. Pečeme cca 40 minut nebo až je špejle zapíchnutá do středu po vytažení suchá.

3. Dort se snažíme vyndat z formy horký co nejdříve a přemístit ho na mřížku – potom tolik nespadne. Pomůže nám v tom papír, na kterém se dort ve formě pekl. Vychladlé pařížské šlehačky protřepeme a ušleháme s jedním ztužovačem. Bílé smetany ušleháme zvlášť s dvěma lžícemi moučkového cukru a dvěma ztužovači. Po vychladnutí dort prořízneme a promažeme cca ½ pařížské šlehačky, přiklopíme a necháme vychladit chvíli v lednici. Povrch a boky dortu dozdobíme podle fantazie trezírovacím sáčkem s ozdobnou špičkou druhou polovinou pařížské šlehačky a bílou šlehačkou.