RECEPTY ADVENI

Čirokovo-škvarkový velikonoční koláč

Bez lepku Bez vajec Bez sóji

Čirokovo-škvarkový velikonoční koláč

Hlavní přísady

Čiroková mouka 250 g
Čiroková mouka 250 g
Koupit
Tapiokový škrob 250 g
Tapiokový škrob 250 g
Koupit
Radka Vrzalová

Autor receptu

Zkouším, kam až mě bezlepkové mouky „pustí“. Ráda přetvářím staré a zaprášené recepty mé prababičky do moderní a hlavně bezlepkové formy.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Nevěříte? Tento koláč měla prababička zaškrtnutý ve svém ručně psané kuchařce jako velikonoční linecký, levný a velmi dobrý. Upravila jsem ho do bezlepkové podoby a musím říct, že je levný, ale hlavně báječný…

1. V míse smícháme všechny sypké ingredience, přidáme pomleté škvarky a rukou hněteme těsto, druhou přilijeme celý objem piva a pokračujeme v hnětení, až máme kouličku vláčného voňavého těsta. Těsto zabalíme do igelitového sáčku a necháme alespoň půl hodiny v lednici odpočinout (může být i déle).

2. Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto prohněte na ploše s trochou mouky. 2/3 těsta buď rozválíme na požadovanou velikost formy, nebo dáme těsto rovnou do formy a rukou vytlačujeme do stran a okrajů. Okraje zarovnáme a těsto propícháme vidličkou. Celý objem marmelády rozprostřeme na koláč a rozvrstvíme pravidelně lžící. Ze zbytku těsta vytvoříme na pomoučené ploše asi 6 hadů, ze kterých uděláme na marmeládový základ mřížku. Těsto mřížky a okraje potřeme rozšlehaným žloutkem s trochou vody, posypeme příp. mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě, na střední příčce cca 30 minut – do zlatova.

3. Koláč necháme vychladnout, pocukrujeme a necháme do druhého dne „zatáhnout a rozležet“, nejlépe přikrytý alobalem. Čím uleželejší tím lepší, ale ON moc dlouho nevydrží…