RECEPTY ADVENI

Čirokovo-arašídové sušenky s chia semínky

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Čirokovo-arašídové sušenky s chia semínky
Kašulka

Autor receptu

Věří, že cesta ke zdraví vede přes vysokonutriční protizánětlivou stravu. Najdete u ní recepty bez lepku, občas bez mléka či vajec a spoustu povídání nejen o histaminové intoleranci.

Ingredience

Pracovní postup

Čirokové zrno můžeme využít nejen jako chutnou přílohu, ale třeba pro přípravu sušenek. Když jej smícháme s nutričně bohatými chia semínky, dostaneme sušenky nabité energií.

Čirokové zrno dobře propláchneme a namočíme alespoň dvě hodiny předem do vody/případně přes noc. Slijeme, zalijeme vodou a necháme na mírném plamenu vařit přibližně 1 hodinu do změknutí.

Troubu předehřejeme na 190 °C.

K lehce vychladlému čiroku přidáme arašídové máslo, cukr a chia semínka, a tyčovým mixérem promícháme (lehce, abychom nerozmixovali všechna zrna). Pomocí dvou kávových lžiček formujeme na plech hromádky, které rozplácneme navlhčenými prsty na sušenky. Pečeme 13–15 minut (čím delší, tím křupavější), po vytažení budou sušenky měkké (rozpadnou se, kdybychom je chtěli sejmout hned), necháme je kompletně vychladnout na plechu a pak už jen mlsáme.