RECEPTY ADVENI

Čirokové zrno s dýní a špenátem

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Čirokové zrno s dýní a špenátem
Alexandra Brunnerová

Autor receptu

Ráda objevuje nové a neobvyklé suroviny a zkouší, jak se dají použít ve vaření a pečení bez lepku. Vaří a peče po víc než čtyřicet let, z toho přes deset let bezlepkově.

Ingredience

Pracovní postup

Čirok jako zrno je geniální surovina, která dokáže nahradit velkozrnný kuskus, takzvaný izraelský, kroupy, nebo hodně drahou quinou. Následující recept berte jako rámcové doporučení a třeba si zkuste k Vánocům místo černého kuby našich předků udělat čirokového kubu s pečeným kaprem, místo těžkého bramborového salátu, nacpaného cholesterolem.

Čirok propláchneme a namočíme aspoň na hodinu, možno nechat i déle. Můžeme namočit i den–dva předem, ale pak doporučuji nechat okapat a uschovat do lednice, jinak začne klíčit. Nabobtnalý čirok uvaříme. Úplně měkký nebude, spíš lehce křupavý, ale některá zrníčka začnou praskat a všechna nabydou a zesvětlají. Trvá to asi půl hodiny.

Mezitím předehřejeme troubu na 200 °C. Dýni oloupeme, nakrájíme na kostičky, osolíme a pokropíme 1 lžící oleje. Upečeme za cca 30–45 minut doměkka.

Ve zbylém oleji osmahneme na kousky nasekaný česnek. Do mísy dáme špenát, pokropíme česnekovým olejem a navrch vyklopíme horkou dýni a čirok. Špenát teplem zavadne a nasákne vůni česneku. Zamícháme všechno a podáváme posypané kostičkami sýra, tempehu, nebo pro masožrouty kostičkami slaniny.