RECEPTY ADVENI

Čirokové zelňáčky

Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Čirokové zelňáčky
Čiroková mouka 250 g
Hlavní přísada
Čiroková mouka 250 g
Radka Vrzalová

Autor receptu

Zkouším, kam až mě bezlepkové mouky „pustí“. Ráda přetvářím staré a zaprášené recepty mé prababičky do moderní a hlavně bezlepkové formy.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Kysané zelí a čirok, protizánětlivá dvojka. A aby to bylo i skvělé a chutné přidejte domácí sádlo a škvarky… už to nebude tak zdravé, ale skvostné.

1. Troubu vyhřejte na 200 °C. Velký plech vymažeme sádlem. Sádlo do zelňáků si rozehřejeme v kastrůlku nebo v mikrovlnce. Posekáme zelí.

2. Mouky smícháme se škrobem, kořením, škvarky, zelím. Přidáme rozklepnuté vajíčko, teplou vodu a rozpuštěné sádlo. Všechno promícháme v lepivé těsto.

3. Rukou namočenou v teplé vodě rozprostřeme těsto po celé ploše plechu. Vrstva je vysoká cca 1 cm. Nožem vyznačíme v těstě mřížku na jednotlivé porce cca čtverce 5×5 cm.

4. Plech vložíme do trouby a necháme péct cca 30–40 minut do zlatohněda a křupava. Necháme na plechu vychladnout a odlamujeme jednotlivé čtverečky nebo si pomůžeme nožem. Jsou skvělé i několik dní, pokud to vydržíte…