RECEPTY ADVENI

Čirok s dýní a listy červené řepy

Bez lepku Bez mléka Bez vajec

Čirok s dýní a listy červené řepy
petram

Autor receptu

Petra vaří a peče bez lepku, mléka a vajec. V kuchyni ráda experimentuje s méně známými a alternativními surovinami. Má ráda jednoduchost, a tak jsou její recepty většinou rychlé a snadné.

Ingredience

Pracovní postup

Čirok propláchneme a nejlépe přes noc namočíme do studené vody. Poté vodu slijeme, čirok zalijeme zeleninovým vývarem a dáme vařit. Vaříme doměkka, asi 50–60 minut, podle potřeby doléváme vodu.

Dýni očistíme a nakrájíme na kostičky. Mladou dýni není třeba loupat, starší raději oloupeme. Řepné listy důkladně omyjeme, odřízneme řapíky a listy nahrubo nakrájíme.

Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na rozehřátém oleji, přidáme na kostičky nakrájenou dýni, podlijeme několika lžícemi vody a 5 minut pod pokličkou dusíme. Poté přidáme řepné listy a dusíme dalších 5–10 minut, dokud dýně i listy nezměknou. Na závěr zakápneme sojovou omáčkou a osolíme. Podáváme s uvařeným čirokem, buď servírujeme každé zvlášť, nebo vmícháme zeleninovou směs do čiroku.

Poznámka

Mladé listy červené řepy velmi dobře nahradí listový špenát, jsou plné vitaminů a minerálů (např. vápníku a železa).