RECEPTY ADVENI

Čirok s batáty a pistáciemi

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Čirok s batáty a pistáciemi
Kašulka

Autor receptu

Věří, že cesta ke zdraví vede přes vysokonutriční protizánětlivou stravu. Najdete u ní recepty bez lepku, občas bez mléka či vajec a spoustu povídání nejen o histaminové intoleranci.

Ingredience

Pracovní postup

Jelikož čirok patří mezi ty pevnější obiloviny, dopředu si jej na 24 hodin namáčím a několikrát vyměním vodu. Čirok uvařte v tlakovém hrnci cca 40 minut nebo v hrnci do měkka. Po uvaření čirok sceďte od přebytečné vody a nechte okapat. Mezitím si připravte batáty.

Troubu rozehřejte na 200 °C. Batáty oloupejte, nakrájejte na menší hranolky, naskládejte na plech, posolte a zakapejte olejem. Kniha říká péct 20–25 minut, aby byly měkké a přitom na povrchu opečené/zkaramelizované, ale já jsem je pekla cca 40 minut, protože po 25 mi přišly hranolky pořád trochu nedopečené (takže se raději řiďte podle vlastní trouby, občas nějaký ten hranolek zkontrolujte uvnitř). Záležet bude i na velikosti hranolek. Pět minut před koncem pečení přidejte také dýňová semínka. Mezitím si nasekejte bylinky a případně i pistácie, hrozinky namočte na chvíli do teplé vody.

V hrnci rozehřejte lžíci kokosového oleje nebo tolerovaného tuku, přidejte čirok, vmíchejte sůl, koření, okapané hrozinky a prohřejte. Vmíchejte batáty a nasekané bylinky, rozdělte na talíře a posypte pistáciemi.