RECEPTY ADVENI

Ciderový chléb

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Ciderový chléb
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI 750 g
Alexandra Brunnerová

Autor receptu

Ráda objevuje nové a neobvyklé suroviny a zkouší, jak se dají použít ve vaření a pečení bez lepku. Vaří a peče po víc než čtyřicet let, z toho přes deset let bezlepkově.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Kvašený jablečný nápoj cider je čím dál tím oblíbenější jako osvěžující nápoj a své využití nachází i v kuchyni. Nejčastěji ho najdete v moučnících s jablky, kde krásně podtrhne jejich nakyslou chuť. Ale skvěle se hodí i do kynutých těst, chléb nevyjímaje. Podobně jako jiné kvašené nápoje, podpoří účinek droždí a těsto je pak krásně nadýchané a kypré.

Chléb můžete upéct jak v domácí pekárně, tak v klasické troubě. V klasické troubě lze níže popsaným způsobem snadno docílit pěkně křupavou kůrku.

Návod k přípravě v domácí pekárně

1. Do mísící nádoby nalijte kvašený jablečný nápoj (cider).

2. Přidejte olej a sůl.

3. Dále do nádoby přisypte směs SIMPLY ADVENI.

4. Na směs nasypte prášek do pečiva.

5. Uprostřed směsi vytvořte důlek, do kterého nasypte sušené droždí.

6. Pečte na krátký program cca 2 hodiny (např. 2 hodiny a 10 minut). Není nutno péct na bezlepkový program, který je obvykle tří-hodinový. To je zbytečně dlouho, chléb by byl vysušený.

Návod k přípravě v klasické troubě

1. V míse důkladně smíchejte všechny „suché“ ingredience – tj. směs SIMPLY ADVENI, droždí, prášek do pečiva a sůl.

2. Přilijte kvašený jablečný nápoj (cider) a hněťte do hladka (cca 5 minut).

3. Nakonec přidejte olej a ještě krátce propracujte.

4. Těsto dejte do nádoby, ve které budete péct, a nechte vykynout v troubě předehřáté na 35–40 °C po dobu cca 45 minut.

5. Pečte cca 1 hodinu nejlépe takto:

• Troubu vytopíme na 250 °C, vložíme do ní vykynutý chléb a zároveň na dno trouby vhodíme kostky ledu – jeden plný hrnek (v troubě se vytvoří pára). Na 250 °C pečeme 15 minut.

• Pak teplotu stáhneme na 180 °C a dopékáme ještě cca 45 minut.

• 10 minut před koncem pečení můžeme troubu vyvětrat – otevřít a zase zavřít.