RECEPTY ADVENI

Cibukový koláč z dýňové mouky - verze 2. s čirokovou moukou

Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Cibukový koláč z dýňové mouky - verze 2. s čirokovou moukou
Dýňová mouka 250 g
Hlavní přísada
Dýňová mouka 250 g
Kašulka

Autor receptu

Věří, že cesta ke zdraví vede přes vysokonutriční protizánětlivou stravu. Najdete u ní recepty bez lepku, občas bez mléka či vajec a spoustu povídání nejen o histaminové intoleranci.

Ingredience

Volitelné

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Dýňová mouka je dobrá nejen na zelený čtvrtek. Je plná minerálů a vitamínů a když se spojí s dobrým kořením, budou spokojené i vaše chuťové buňky. Vyzkoušejte jednu ze tří variant – třeba tu s čirokovou a konopnou moukou, která bude vyhovovat všem, kdo chtějí přidat do své stravy více protizánětlivých obilnin.

Troubu předehřejeme na 170 °C. Nachystáme si formu, já jsem použila dortovou s průměrem 18 cm, kterou jsem vytřela kokosovým olejem.

Mouky smícháme dohromady společně s kořením a sodou. V druhé misce si smícháme vejce s mlékem a přidáme ocet. Vmícháme do suché směsi. Vznikne nám husté těsto, tak na konzistenci lívanců (možná krapet hustější). Nakonec vmícháme omytou nasekanou jarní cibulku (nemusí být úplně na drobno). Pokud přidáváte špek nebo slaninu, nasekejte ji na malé kousíčky a posypte dno formy. Zalijte připraveným těstem a pečte 25–30 minut při 170 °C. Mezitím si nastrouhejte balkánský sýr, já jsem měla od farmářů, takže jsem jej spíš rozdrolila. Po 25–30 minutách nasypte sýr na koláč a pečte dalších 10 minut, kdy sýr začne chytat nahnědlou barvu. Pokud netolerujete mléčné, sýr přidávat nemusíte, nemá jinou než dochucovací funkci. Po upečení můžete podávat třeba s fíkovým chutney nebo brokolicovým pestem.