RECEPTY ADVENI

Chleba pro úplné začátečníky

Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Chleba pro úplné začátečníky
Bezlepkový chléb ENERGY s chia moukou
Hlavní přísada
Bezlepkový chléb ENERGY s chia moukou
Alexandra Brunnerová

Autor receptu

Ráda objevuje nové a neobvyklé suroviny a zkouší, jak se dají použít ve vaření a pečení bez lepku. Vaří a peče po víc než čtyřicet let, z toho přes deset let bezlepkově.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Naříkáte, že nemůžete péct doma, protože nemáte pekárnu, robot, čas... Nebo jste doma sami a upéct skoro kilový bochník se vám nevyplatí a tedy si radši kupujete suché, drobivé předražené chleby v obchodě? Nic z výše uvedeného nepotřebujete. Co potřebujete, je lednička a pět minut času. A samozřejmě trouba a nějaké formičky.

Včelníkovou mouku namočte do 600 ml vody. Až se utvoří rosol, nalijte do nádoby, ve které potom bude těsto kynout. Nasypte směs, droždí (ano, takhle málo, věřte mi), případně trochu soli a vymíchejte těsto. Možno ručně hnětačem Sonix, vařečkou, nebo ručním hnětačem zapnutým na nejnižší rychlost. Až se vám podaří vše smíchat do jednolité masy, přiklopte nádobu víkem a nechte vzejít na lince cca 1 hodinu. Víko uzavřete a přendejte nádobu do lednice. Nechte odpočívat minimálně 12 hodin, ale může se nechat, dokud není potřeba, klidně několik dní. Těsto zvětší objem cca 2×, ale pak si vytvoří prostředí, ve kterém kvasinky usnou a čekají, až se začne něco dít a dostanou novou možnost růstu.

Až budete potřebovat péct, přelijte vzniklý houbovitý rosol do formy, vymazané olejem. V troubě zahřáté na 50 °C nechte znovu vzejít cca 30 minut. Nevyndávejte, jen zahřejte troubu i s formou na 250 °C,

po 10 minutách snižte teplotu na 180 °C, dopékejte cca 30 minut. Po 20 minutách možno vyklopit z formy a dopékat ještě 10 minut, aby se vytvořila kůrka i na spodku a pro větší lesk po upečení a vyndání z formy postříkat vodou.

Poznámka

Vzniklou masu můžete nalít do formiček, například na muffiny nebo bagetky a péct doslova po jedné. Máte vždy čerstvé pečivo a to i pro jednoho člověka, bez mražení a rozpékání. Něco vody se samozřejmě vypaří, ale včelníková mouka jí udrží překvapivě hodně, upečený bochníček vážil 900 g. A chleba je měkký, jako stvořený pro ty, kdo si naříkají na suchost a drobivost bezlepkového těsta.