RECEPTY ADVENI

Chléb ze směsi TALIÁN pečený v páře

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Chléb ze směsi TALIÁN pečený v páře
Bezlepkový chléb TALIÁN s amarantem
Hlavní přísada
Bezlepkový chléb TALIÁN s amarantem
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Chleba ze směsí ADVENI můžete upéct jednoduše v domácí pekárně, nebo v troubě, podle návodu uvedeném na obale. Speciálním, velmi efektním způsobem pečení je pak pečení chleba v páře. Chléb upečený touto metodou má krásně křupavou kůrku a uvnitř je měkký a vláčný.

Zde shrnutí této metody a cenné rady přidala Alex Brunnerová. Níže pak najdete odkaz na video, kde sympatický kudrnáč Jeff Hertzberg názorně ukáže, jak „dostat“ páru do trouby – tedy jak vytvořit ono parné prostředí, díky kterému Váš chleba získá tu báječnou kůrku a uvnitř bude krásně měkký a vláčný.

Pečení chleba v páře

Zaděláme své oblíbené chlebové těsto a důkladně ho propracujeme. Poté jej přendáme do mísy, přehodíme přes něj utěrku a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Mezitím si rozehřejeme troubu na 250 °C a dáme do ní vyhřát nádobu, ve které budeme chléb péct (použila jsem kulatý silnostěnný hrnec, šla by využít i skleněná zapékací mísa z varného skla, výborný je litinový hrnec). Dále si nachystáme pekáček, který se vejde na dno trouby. Když je těsto nakynuté a trouba vyhřátá, vyndáme z ní předehřátou nádobu, přesuneme do ní těsto a uhladíme do tvaru bochníku. Povrch několikrát nařízneme nožem. Vložíme do vyhřáté trouby, na dno dáme pekáček a do něj vlijeme 1 litr vody (v USA někdy sypou kostky ledu). Troubu ihned zavřeme a chleba pečeme 15 minut. Poté teplotu snížíme na 220 °C a pečeme ještě asi 45 minut. Hlídáme, aby ve spodním plechu byla stále voda. Ke konci zkontrolujeme propečení chleba pomocí špejle. Upečený bochník přendáme na mřížku a necháme vychladnout.

Cenné rady přidala Alex Brunnerová

Chcete-li dosáhnout krásné blyštivé kůrky, vyndejte po prvních deseti minutách pekáček s vodou a dopékejte nasucho. Vytažený bochník pak buď postříkejte zahorka vodou, bude se krásně lesknout, ale bude o něco míň křupat kůrka, nebo nechte bochníček jen tak, kůrka bude matnější, ale bude křupat jako suchárky.

A zde názorně

3 způsoby „jak vytvořit páru“ v troubě předvede Jeff Hertzberg (plech s vařící vodou, zastříkání a pečení v litiňáku, pečení v keramice)