RECEPTY ADVENI

Chléb à la brioška z domácí pekárny

Bez lepku Bez sóji

Chléb à la brioška z domácí pekárny
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Jana Fialková

Autor receptu

V jednoduchosti je síla.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Brioška je sladké pečivo původem z Francie. Podobá se našemu mazanci. Je ze sladkého kynutého těsta. Těsto obsahuje máslo, vejce, mléko, smetanu a někdy i kapku brandy. Francouzi často přidávají rozinky. Střída briošky je jemná a její chuť lahodná. Nejčastěji se podává s kávou ke snídani. Brioška může mít různé tvary – věnec, uzel, či bochník. Tento recept Jany patří k jednomu z jejích (mnoha!) majstrštyků. Jana razí heslo „V jednoduchosti je síla“. A tento recept je toho důkazem. Dané ingredience dáte během 2 minut do domácí pekárny a „jdete si po svých“, za dvě hodiny vám známý tón pekárny oznámí, že vaše francouzská pochoutka je hotova.

Do mísící nádoby domácí pekárny nalijeme vlažné mléko a smetanu ke šlehání.

Přidáme vejce, špetku soli a cukry (krystal i vanilkový) a promícháme.

Přisypeme směs DONUTS & CROISSANTS (tzv. ZELENÁ).

Uprostřed směsi vytvoříme důlek, do kterého nasypeme sušené droždí.

Pečeme na krátký program cca 2 hodiny – maximálně 2 hodiny a 10 minut*.

Chléb necháme vychladnout na mřížce.

Poznámka

* Pozor, mnoho domácích automatických pekáren nabízí přímo bezlepkový pečící program, který je ale obvykle tříhodinový. To je pro tento chléb příliš dlouho, chléb by byl vysušený. Držte se návodu, skutečně zvolte krátký program cca 2 hodiny – maximálně 2 hodiny a 10 minut.

Foto: Jana Fialková
  • recept Chléb à la brioška z domácí pekárny
  • recept Chléb à la brioška z domácí pekárny