RECEPTY ADVENI

Chia pudink – základní recept

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Chia pudink – základní recept
petram

Autor receptu

Petra vaří a peče bez lepku, mléka a vajec. V kuchyni ráda experimentuje s méně známými a alternativními surovinami. Má ráda jednoduchost, a tak jsou její recepty většinou rychlé a snadné.

Ingredience

Pracovní postup

Chia semínka nasypeme do zvolené tekutiny a dobře promícháme. Začnou klesat ke dnu a vytvářet gel. Abychom získali hladký pudink bez hrudek, je potřeba celou směs promíchat znovu po pěti a deseti minutách a následně po půl hodině. Poté uložíme do lednice a necháme odpočívat, nejlépe přes noc, to pak vznikne opravdu hustý pudink. Nicméně už po asi dvou hodinách je směs dost hustá na to, abyste se do ní mohli hladově pustit (tak jako obvykle já).

Poznámka

Houstnutí pudinku závisí na mnoha faktorech, kvalitě semínek, hustotě tekutiny i přidaných ingrediencích. Proto je lepší nejprve pudink vyzkoušet z menší dávky a případně množství semínek upravit podle potřeby.

Variace: chia semínka je možné namočit do rozmixovaného ovoce s vodou nebo džusem, pudink můžete dosladit libovolným sladidlem, ochutit kakaem, skořicí, vanilkou, přidat čerstvé nebo sušené ovoce, prostě fantazii se meze nekladou.