Česnekový chléb
Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Česneku není nikdy dost. Mimo jiné, protože se jedná o přírodní „antibiotikum“, které působí proti řadě škodlivých bakterií, virů a plísní a přitom neničí střevní mikroflóru. Až budete zkoušet náš voňavý česnekový chléb, nezapomeňte na olivový olej. Dodá těstu charakteristickou vůni a chuť.
Chléb můžete upéct jak v domácí pekárně, tak v klasické troubě. V klasické troubě lze níže popsaným způsobem snadno docílit pěkně křupavou kůrku.
Návod k přípravě v domácí pekárně
Do mísící nádoby nalijte vlažnou vodu, přidejte olivový olej, sůl, kmín a opečený rozmačkaný česnek. Přisypte směs. Uprostřed směsi vytvořte důlek, do kterého nasypte sušené droždí.
Pečte na krátký program cca 2 hodiny (např. 2 hodiny a 10 minut). Není nutno péct na bezlepkový program, který je obvykle tříhodinový. To je zbytečně dlouho, chléb by byl vysušený.
Návod k přípravě v klasické troubě
V míse důkladně smíchejte všechny „suché“ ingredience – směs SIMPLY ADVENI, droždí, sůl, kmín a opečený rozmačkaný česnek. Přilijte vlažnou vodu a hněťte do hladka (cca 5 minut).
Nakonec přidejte olivový olej a ještě krátce propracujte.
Těsto dejte do nádoby, ve které budete péct, a nechte vykynout v troubě předehřáté na 35–40 °C po dobu cca 45 minut.
Pečte cca 1 hodinu nejlépe takto:
1. troubu vytopíme na 250 °C, vložíme do ní vykynutý chléb a zároveň vhodíme na dno trouby kostky ledu – jeden plný hrnek (v troubě se vytvoří pára). Na 250 °C pečeme 15 minut.
2. pak teplotu stáhneme na 180 °C a dopékáme ještě cca 45 minut.
3. 10 minut před koncem pečení můžeme troubu vyvětrat – otevřít a zase zavřít.
* Příprava česneku
Seřízněte vršek paličky tak, aby vykukoval každý stroužek. Celou paličku pokapte olejem a zabalte do alobalu. Viz fotky níže. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 30 minut. Opečené stroužky vyloupejte ze slupek a rozmačkejte.