RECEPTY ADVENI

Česnekový chléb

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Česnekový chléb
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI
Hlavní přísada
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI
Alexandra Brunnerová

Autor receptu

Ráda objevuje nové a neobvyklé suroviny a zkouší, jak se dají použít ve vaření a pečení bez lepku. Vaří a peče po víc než čtyřicet let, z toho přes deset let bezlepkově.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Česneku není nikdy dost. Mimo jiné, protože se jedná o přírodní „antibiotikum“, které působí proti řadě škodlivých bakterií, virů a plísní a přitom neničí střevní mikroflóru. Až budete zkoušet náš voňavý česnekový chléb, nezapomeňte na olivový olej. Dodá těstu charakteristickou vůni a chuť.

Chléb můžete upéct jak v domácí pekárně, tak v klasické troubě. V klasické troubě lze níže popsaným způsobem snadno docílit pěkně křupavou kůrku.

Návod k přípravě v domácí pekárně

Do mísící nádoby nalijte vlažnou vodu, přidejte olivový olej, sůl, kmín a opečený rozmačkaný česnek. Přisypte směs. Uprostřed směsi vytvořte důlek, do kterého nasypte sušené droždí.

Pečte na krátký program cca 2 hodiny (např. 2 hodiny a 10 minut). Není nutno péct na bezlepkový program, který je obvykle tříhodinový. To je zbytečně dlouho, chléb by byl vysušený.

Návod k přípravě v klasické troubě

V míse důkladně smíchejte všechny „suché“ ingredience – směs SIMPLY ADVENI, droždí, sůl, kmín a opečený rozmačkaný česnek. Přilijte vlažnou vodu a hněťte do hladka (cca 5 minut).

Nakonec přidejte olivový olej a ještě krátce propracujte.

Těsto dejte do nádoby, ve které budete péct, a nechte vykynout v troubě předehřáté na 35–40 °C po dobu cca 45 minut.

Pečte cca 1 hodinu nejlépe takto:

1. troubu vytopíme na 250 °C, vložíme do ní vykynutý chléb a zároveň vhodíme na dno trouby kostky ledu – jeden plný hrnek (v troubě se vytvoří pára). Na 250 °C pečeme 15 minut.

2. pak teplotu stáhneme na 180 °C a dopékáme ještě cca 45 minut.

3. 10 minut před koncem pečení můžeme troubu vyvětrat – otevřít a zase zavřít.

* Příprava česneku

Seřízněte vršek paličky tak, aby vykukoval každý stroužek. Celou paličku pokapte olejem a zabalte do alobalu. Viz fotky níže. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 30 minut. Opečené stroužky vyloupejte ze slupek a rozmačkejte.