RECEPTY ADVENI

Celozrnný bezlepkový chléb REBEL z klasické trouby

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Bezlepkový celozrnný chléb REBEL
Hlavní přísada
Bezlepkový celozrnný chléb REBEL
Alexandra Brunnerová

Autor receptu

Bezlepkově peče již dlouhé roky. Vyhlášené je její bezlepkové kváskové pečení. Specializuje se na celozrnné bezlepkové pečení. Její znalosti této problematiky jsou výjimečné. Je zakladatelkou a administrátorkou FB skupiny: Pečeme a vaříme (převážně) celozrnně bez lepku. Alex je autorka unikátní Rebelské kuchařky.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Směs REBEL se od ostatních chlebových směsí Adveni zásadně liší v konzistenci těsta, které můžete snadno hnětat i ručně a dokonce ho tvarovat. Ostatní naše chlebové směsi jsou vyloženě „do formy“. Již u tohoto prvního receptu se naučíte, jak pracovat s teplotami a párou při samotném pečení, abyste docílili pěknou křupavou kůrku a vláčnou střídu. Tento postup jistě využijete i při pečení jiných chlebů. Nám se velmi osvědčil, kéž dobře slouží i Vám!

Do skleničky nalijeme 50 ml vlažné vody, přidáme lžičku cukru, rozdrobíme 21 g čerstvého droždí a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.

Ve velké míse kuchyňského robotu smícháme směs REBEL, 2 lžičky soli, 2 lžíce oleje, 2 lžíce octa, 430 ml vody a kvásek. Pomocí hnětacích háků necháme zpracovávat 5 minut. Mezitím si nádobu, ve které budeme péct, dobře vymažeme olejem a vysypeme moukou. Vzniklé těsto přesuneme do pečící nádoby a zakryjeme ho potravinářskou fólií, aby neoschlo. Na teplém místě necháme kynout cca 45 minut.

Troubu předehřejeme na 250 °C a na její dno dáme starý hluboký plech na pečení, na který nalijeme cca 0,5 l vroucí vody. Troubu rychle zavřeme, aby neunikla pára, která se tam díky vroucí vodě vytvoří.

Pečeme 20 minut, poté troubu otevřeme a páru vyvětráme, vyndáme spodní plech, teplotu stáhneme na 200 °C a pečeme 30 minut. Pak chleba vyklopíme z formy a pečeme ještě 10 minut bez ní, abychom docílili pěknou kůrku. Pozor, celková doba pečení se může mírně lišit – v závislosti na typu trouby. Že je chléb hotový, prověříme známým testem se špejlí – zapíchneme ji do chleba, a když ji vytáhneme suchou, chléb je upečený. Správně upečený chléb poznáme také tak, že zaklepeme na spodek a ten musí „zvonit“, tzn. znít dutě.

Upečený chléb necháme vychladnout na mřížce.

Shrnutí pečení

na 250 °C s párou – 20 min
na 200 °C bez páry – 30 min
na 200 °C bez formy na pečení – 10 minut

Když nám zbude stárnoucí chléb

Když nám zbude kousek již stárnoucího chleba REBEL, můžeme připravit klasickou žemlovku. Dalším tipem jsou „Lomnické suchárky“. Chléb nakrájíme na tenké krajíčky, opečeme je v troubě do křupava (pozor, nespálit!) a ještě teplé je obalíme ve vanilkovém cukru. Tzv. „Chudé rytíře“ připravíme tak, že krajíčky slepíme marmeládou, namočíme v rozšlehaném vajíčku s trochou mléka a usmažíme, hotové pocukrujeme. A co teprve zmrzlina z celozrnného chleba! Oblíbený dezert z viktoriánských dob v Anglii byl znovu objeven, receptů na tento nový kulinářský hit najdete dnes už na internetu spoustu.

Líbíl se Vám tento rebelský recept? Stáhněte si celou Rebelskou kuchařku.

Foto: Adveni
  • recept Celozrnný bezlepkový chléb REBEL z klasické trouby
  • recept Celozrnný bezlepkový chléb REBEL z klasické trouby