Celestýnské a fritátové nudle
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Celestýnské a fritátové nudle nejsou nic jiného, než na proužky nakrájené palačinky. Na celestýnské nudle se palačinky krájí na zhruba 5 cm dlouhé a půl centimetru široké proužky, které se vkládají do vývarů. Někdy se nazývají také omeletové nudle. Na fritátové nudle se palačinky krájí na 5 cm dlouhé, avšak jen zhruba 3 mm široké proužky a po nakrájení se ještě smaží – fritují na tuku, odtud tedy jejich název. Jakmile vychladnou, jsou příjemně křupavé. Fritátové nudle jsou tedy ve srovnání s celestýnskými zhruba o polovinu tenčí a smažené na tuku.
Z výše uvedených surovin připravíme cca 5 palačinek o průměru 20 cm a z nich pak nakrájíme proužky na celestýnské (5 cm × 0,5 cm), nebo fritátové (5 cm × 0,3 cm) nudle.
Palačinky
Do mísy rozklepneme vejce, přidáme sůl, část směsi PASTA & GNOCCHI, trochu mléka a rozšleháme, potom přidáme zbytek směsi PASTA & GNOCCHI a za stálého šlehání přiléváme zbylé mléko. Pokud těsto rozmícháváme takto postupně, nevznikají hrudky. Necháme odstát alespoň 5 minut, směs zhoustne.
Na střední teplotu rozpálíme pánvičku – nejlépe nepřilnavou. Pokud nemáme nepřilnavou pánev, dáme trošku oleje. Těsto nabereme naběračkou, nalijeme na pánev a pomalým krouživým pohybem těsto rozlijeme po celé ploše.
Pečeme nejprve z jedné strany, až uvidíme, že palačinka na povrchu není syrová a tekutá, otočíme ji plochou obracečkou a dopečeme z druhé strany. To bude trvat o něco kratší dobu.
Celestýnské nudle
Hotové palačinky nakrájíme na nudličky 5 cm dlouhé a půl centimetrů široké.
Fritátové nudle
Hotové palačinky nakrájíme na nudličky 5 centimetrů dlouhé a 3 milimetry široké.
Do pánve nalijeme centimetrovou vrstvu tuku, který rozehřejeme. Nudle v něm smažíme zhruba půl minuty.
Celestýnské i fritátové nudle vkládáme do polévky těsně před konzumací.