RECEPTY ADVENI

Buráky v těstíčku

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Buráky v těstíčku

Hlavní přísady

Cizrnová mouka hladká 250 g
Cizrnová mouka hladká 250 g
Koupit
Rýžová mouka hladká 250 g
Rýžová mouka hladká 250 g
Koupit
Alexandra Brunnerová

Autor receptu

Ráda objevuje nové a neobvyklé suroviny a zkouší, jak se dají použít ve vaření a pečení bez lepku. Vaří a peče po víc než čtyřicet let, z toho přes deset let bezlepkově.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Taky vás pravidelně štve, že ze všeho toho slaného křupání v obchodech můžete jen bramborové lupínky bez ochucení, protože buď je v tom lepek nebo spousta podezřelých dochucovadel, které nemají s opravdovou potravinou nic společného? Usmažte si vlastní oříšky v těstíčku, tak, jak to Indové dělají na svátky. A když bude někdo brblat, že je to smažené, odmrštíte ho sdělením, že jde vlastně o dietu.

Dobře propláchněte buráky. Nasáknou trochu vodu, která následně spolu s moukami utvoří obal. V misce si smíchejte suché suroviny. Přidejte vlhké buráky a promíchejte. Začnou se obalovat směsí. Jestli v misce ještě zbývá suchá směs, přidávejte po malých dávkách vodu a promíchávejte. Obalová směs by měla utvořit těstíčko, které přilne k burákům. Neměla by z nich okapávat. Přeženete-li množství vody, přisypte troch cizrnové mouky a nechte chvíli ustát.

Rozehřejte olej ve woku nebo v hlubším kastrůlku. Po částech přidávejte obalené buráky, oddělujte ty, které se slepily do hrudek. Smažte, až obalová směs zrůžoví. Máte-li buráky původně syrové, můžete si pohrát s chutí – méně prosmažený obal výrazněji chutná po koření, více prosmažený dá vyniknout chuti pražených buráků. Vyndejte děrovanou lopatkou a nechte okapat a zchladnout na ubrouscích.

Poznámka

Pálivost koření přizpůsobte chuti strávníků, je možno přidat chilli koření nebo naopak zvolit nepálivou českou směs. Nebo něco úplně jiného, fantazii se meze nekladou. Určitě můžete zkusit použít místo vody pivo, třený česnek, wasabi pastu atd. Namalujte si na čelo červenou tečku a hrdě podávejte mužské části rodiny, která až doteď odmítala vaše bezlepkové vaření se slovy, že dietu nejedí.