RECEPTY ADVENI

Bulky s fetou obalené v medu a sezamu

Bez lepku Bez sóji

Bulky s fetou obalené v medu a sezamu
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
La Teta

Autor receptu

Píše blog o bezlepkové kuchyni, ke které se dostala díky diagnoze celiakie u syna a manžela. Jejím cílem je ukázat lidem, že stravovat se bez lepku nemusí nutně znamenat odbývat se a hledat kompromis. I bezlepková kuchyně může mít téměř identickou chuť jako kuchyně klasická.

Ingredience

Na tangzhong

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Také tento recept chutná a voní Řeckem, olivovým olejem, sýrem feta, medem a sezamem. Olivovník roste v Řecku přes 10 000 let. Podle řecké mytologie byl tento strom symbolem bohyně Athény, bohyně moudrosti, řemesel a chytře vedené války. Ta se na Akropoli utkala v souboji s bohem moře Poseidónem o patronát nad městem. Pověst praví, že bohyně věnovala městu první olivovník a souboj vyhrála. Město pak bylo pojmenováno podle ní – Athény. Sýr feta se vyrábí z čerstvého ovčího a kozího sýra v poměru minimálně 70 % ovčího a 30 % kozího. Jeho výroba má v Řecku dlouhou tradici. Uvádí se, že zraje ve vacích z ovčí a kozí kůže naložený ve vlastní syrovátce a slaném roztoku, vystaven slunečnímu záření. Jeho chuť je nezaměnitelná, nenahrazujte ho proto sýrem balkánským, který je z mléka kravského. Také řecký med, obzvláště ten tymiánový původem z Kréty, je vyhlášený. Ovšem tyto bulky můžete potřít i kvalitním českým medem. Sezamová semínka jsou pověstnou třešničkou na dortu, tedy vlastně na bulkách. Nešetřete jimi. Jsou tvořena z 50 % rostlinnými oleji, z 20 % bílkovinami. Zdravá jsou i pro vysoký obsah karotenu, hořčíku a vápníku.

Nejdříve si připravíme tangzhong. Rýžovou mouku a vodu dáme do kastrůlku a za stálého míchání přivedeme k teplotě 65 °C. Není třeba teplotu úzkostlivě hlídat, na středním plameni mícháme, dokud se nezačne tvořit hustější gelová konzistence. Pak odstavíme a necháme vychladnout.

Než tangzhong vychladne, smícháme droždí, lžičku medu, lžíci mouky a trochu vody a necháme vzejít kvásek.

Poté v míse smícháme směs DONUTS & CROISSANTS (tzv. ZELENÁ), mléko, vejce, máslo, olej a sůl, přidáme vzejitý kvásek a vychladlý tangzhong a vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme potravinovou fólií, a necháme ho zdvojnásobit objem.

Vykynuté těsto rozdělíme na 9 dílů. Každý díl propracujeme na lehce pomoučené pracovní desce a vytvoříme z něho kruh, na který naneseme rozdrobený feta sýr. Kruh uzavřete do tvaru kapsy, jejíž lem dáme dolů. Takto zpracujeme všech devět kousků. Přeneseme je na plech vyložený pečícím papírem a pod igelitem necháme 15 minut odpočívat.

Mezitím troubu předehřejte na 220 °C, na spodní rošt dáme plech s cca půllitrem vody.

Odpočinuté bulky potřete tekutým medem a posypme sezamovými semínky.

Ve vyhřáté a zapářené troubě pečeme cca 20 minut, poté vytáhneme plech ze spodního roštu, troubu vyvětráme a bez zápary dopékáme do zlatova.

Z výše uvedených ingrediencí připravíme 9 bulek.

Foto: La Teta
  • recept Bulky s fetou obalené v medu a sezamu