RECEPTY ADVENI

Bulky na hamburgery

Bez lepku Bez sóji

Bulky na hamburgery
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Lenka Jurečková

Autor receptu

Lenka se stala nejznámějším propagátorem bezlepkového chleba s psylliem. Ten podle jejího návodu pečou tisíce lidí odkázaných na bezlepkovou dietu a láskyplně mu přezdívají Jureček!

Ingredience

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Všimněte si, že pokud se rozhoří diskuze o hamburgeru, hlavním tématem je vždycky maso. Přitom základem úspěchu je stejně tak kvalitní bulka. Její chuť, struktura a také velikost. Bulka má být tak akorát do ruky, protože i v těch nejluxusnějších restauracích se hamburger správně jí rukama, nikoliv příborem. Má být horizontálně rozřezaná přesně v polovině tak, aby spodek i vršek, mezi které se maso vkládá, byly stejně velké. Velikost bulky a masa má být v poměru 1:1. Hledat malé maso vprostřed velké bulky je mrzuté, ale ani druhý extrém – maso z bulky vyčnívající, není žádoucí. Bulka by měla být měkká jako peřinka a její chuť jemná, aby nekonkurovala masu, a naopak mu dala vyniknout. Připravte si poctivý domácí hamburger. Grilování masa ať zaobstará manžel, Vy upečte měkoučké bulky podle tohoto receptu a pochutnejte si společně při romantické večeři.

Do skleničky nalijeme 50 ml vlažného mléka, přidáme cukr, rozdrobíme droždí a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.

Ve velké míse kuchyňského robotu smícháme bezlepkovou směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS, sůl, olej, máslo, vejce, zbytek mléka a kvásek. Pomocí hnětacích háků necháme zpracovávat 5 minut. Vzniklé řidší těsto zakryjeme potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme na teplém místě kynout cca 40 minut.

Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučněný vál a rozdělíme na 6 dílů o hmotnosti cca 105 g. Každý kousek několikrát přeložíme – těsto ohneme od kraje ke středu, otočíme o 90 stupňů, znovu přeložíme od okraje ke středu, otočíme o 90 stupňů. Tento postup několikrát opakujeme, těsto se zpevní a vyhladí. Poté z jednotlivých kousků vytvoříme kuličky.

Plech vyložíme pečicím papírem a naskládáme na něj kuličky. Postříkáme je vodou z rozprašovače a plech zakryjeme potravinářskou fólií tak, aby se kuliček nedotýkala. Takto necháme na teplém místě kynout cca 40 minut. Mezitím si vyhřejeme troubu na 220 °C a na její dno dáme starý hluboký plech na pečení.

Vykynuté hamburgerové bulky potřeme směsí rozšlehaného vejce s mlékem, posypeme sezamem a vložíme do trouby. Na plech umístěný na dně trouby nalijeme cca 0,5 l vroucí vody. Troubu rychle zavřeme, aby neunikla pára, která se tam díky vroucí vodě vytvoří.

Pečeme cca 10 minut, dokud se hamburgerové bulky nezačnou zabarvovat do světle hnědé barvy. Poté páru vyvětráme, vyndáme spodní plech, teplotu stáhneme na 160 °C a dopékáme cca 20 minut.

Upečené hamburgerové bulky necháme vychladnout na mřížce.

Z výše uvedených surovin upečeme 6 housek o průměru cca 10 cm.

Foto: Lenka Jurečková
  • recept Bulky na hamburgery
  • recept Bulky na hamburgery
  • recept Bulky na hamburgery