RECEPTY ADVENI

Brownies

Bez lepku Bez sóji

Brownies
Bezlepková směs na (nejen) sladké pečení BAKE-A-CAKE 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs na (nejen) sladké pečení BAKE-A-CAKE 750 g
Alžběta Švorcová

Autor receptu

Sladký život bez lepku: Osvědčené recepty na domácí koláče, dorty, dezerty a slané pečivo. První české vydání. Praha: Nakladatelství Slovart, 2015. ISBN 978-80-7391-226-0.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Čokoláda, čokoláda a zase čokoláda, prostě čokoládové nebe! Tahle sladká pochoutka s nádherně vláčným středem a křupavou krustičkou na povrchu se k nám dostala z Ameriky, konkrétně z Chicaga. Věřili byste, že první recept pochází už z konce 19. století? My ji milujeme s ořechy, ale kdo chce, může si udělat „pure chocolate“ variantu. Tohle prostě musíte ochutnat. God Bless America!

Troubu předehřejeme na 170 °C. Na plech nasypeme vlašské ořechy a pečeme je 5 minut. Necháme je vychladnout, promnutím v utěrce zbavíme slupek, které se při pečení uvolnily, a nasekáme nahrubo.

V horké lázni rozehřejeme máslo s nasekanou čokoládou. Odstavíme z tepla a vymícháme dohladka.

V kuchyňském robotu nebo ručním elektrickým šlehačem šleháme celá vejce s cukrem a vanilkovou esencí. Přidáme vychladlou čokoládu s máslem a promícháme.

Nakonec nasypeme do mísy směs BAKE-A-CAKE se špetkou soli a smícháme s čokoládovou hmotou a s nasekanými ořechy. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.

Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 25 minut, nebo dokud se na povrchu nevytvoří křupavá kůrka. Těsto pod ní by však mělo zůstat vláčné. Před podáváním brownies nakrájíme na kostky.

 

Knihu Alžběty Švorcové „Sladký život bez lepku“, kterou vydalo Nakladatelství Slovart v roce 2015, jsme si v Adveni jednoduše zamilovali. Alžběta čerpá z velmi cenného dědictví – receptů po své milované babičce, které upravila do bezlepkové varianty. Její recepty pro nás představují tu pravou klasiku ovšem v moderním pojetí.

Recepty publikujeme s laskavým svolením Alžběty a také Nakladatelství Slovart, fotografie nám poskytl Mgr. Art. Dávid Švorc. Mnohokrát děkujeme!

Tam, kde v receptu používáme směs BAKE-A-CAKE, najdete v originálním textu napsáno „bezlepková mouka“ bez bližší konkretizace. My jsme však recepty nazkoušeli právě s naší „FIALOVOU“ směsí. V některých případech jsme si dovolili malinkou úpravu poměru ingrediencí, aby nám recept na naši směs „pasoval“ lépe. A výsledek je prostě dokonalý. No však posuďte sami.

Veškeré recepty, u nichž je jako autorka uvedena Alžběta Švorcová, najdete v její knize: Švorcová, A., Sladký život bez lepku: Osvědčené recepty na domácí koláče, dorty, dezerty a slané pečivo. První české vydání. Praha: Nakladatelství Slovart, 2015, s. 32. Rychlý kakaový koláč s jablky. ISBN 978-80-7391-226-0.