RECEPTY ADVENI

Bramborový quiche

Bez lepku Bez sóji

Bramborový quiche
Bezlepková samokypřící směs na pečení BISCUITS & COOKIES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková samokypřící směs na pečení BISCUITS & COOKIES 750 g
Jana Fialková

Autor receptu

V jednoduchosti je síla.

Ingredience

Těsto

Náplň

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Jedna, dvě, tři, čtyři, pět, cos to, Janku, cos to sněd? Kiš, kiš, kiš, bramborový quiche (čti kiš)! Takhle nějak mohla znít populární lidová písnička, kdyby už tehdy znali tenhle výborný bramborový slaný koláč. Kdo má rád jednoduché chutě a navíc při vaření hledí uspořit nějakou tu korunu, bude nadšený. A když vyměníte sádlo za rostlinný olej, zatleskají Vám i vegetariáni.

Doporučujeme použít kulatou formu s vroubkovaným okrajem o průměru 30 cm.

1. Směs BISCUITS & COOKIES prosejeme na vál a přidáme špetku soli. Do sypké směsi zapracujeme máslo, sýr a víno. Krátce prohněteme, dokud se přísady nespojí v hladké těsto (pro usnadnění práce můžeme použít též kuchyňský robot).

2. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do chladničky. Necháme odpočinout alespoň půl hodiny, nejlépe do druhého dne.

3. Těsto vyválíme a přeneseme do formy. Propícháme vidličkou, zakryjeme pečícím papírem a zatížíme suchými luštěninami (cizrna, fazole, čočka). V troubě vyhřáté na 180 °C pečeme cca 10–15 minut. Vyndáme z trouby, odstraníme papír s luštěninami a necháme vychladnout.

4. Brambory nakrájíme na velmi tenké plátky (nejlíp nám to půjde škrabkou) a jemně osolíme. Cibuli nakrájíme na půlkroužky. Brambory s cibulí opečeme na sádle dozlatova a necháme vychladnout.

5. Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh. Žloutky rozmícháme v míse se strouhaným sýrem, dochutíme solí a pepřem dle vlastní chuti. Do žloutkové směsi vmícháme brambory s cibulí a nakonec opatrně zapracujeme sníh z bílků.

6. Směs navršíme na předpečený korpus a posypeme parmazánem.

7. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 35–40 minut, až se náplň zpevní a povrch získá zlatou barvu. Necháme dobře vystydnout (případně vychladit v chladničce) a až poté krájíme.