RECEPTY ADVENI

Bramborový chléb

Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Bramborový chléb
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI
Hlavní přísada
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Určitě už jste se setkali s receptem na bramborové pagáčky nebo závin z bramborového těsta. Je neuvěřitelné, jak si naše babičky dokázaly v kuchyni poradit s minimem základních surovin. Díky nim například víme, že kynuté těsto je mnohem vláčnější, když se do něho přidá vařená brambora. Ostatně, zkuste to sami!

Chléb můžete upéct jak v domácí pekárně, tak v klasické troubě. V klasické troubě lze níže popsaným způsobem snadno docílit pěkně křupavou kůrku.

Návod k přípravě v domácí pekárně

Do mísící nádoby nalijte vodu. Přidejte tuk, sůl, kmín a vejce. Zamíchejte. Dále do nádoby dejte uvařené rozmačkané brambory. Pak přisypte směs. Uprostřed směsi vytvořte důlek, do kterého nasypte sušené droždí.

Pečte na krátký program cca 2 hodiny (např. 2 hodiny a 10 minut). Není nutno péct na bezlepkový program, který je obvykle tříhodinový. To je zbytečně dlouho, chléb by byl vysušený.

Návod k přípravě v klasické troubě

V míse důkladně smíchejte všechny „suché“ ingredience – směs SIMPLY ADVENI, droždí, sůl, kmín a uvařené rozmačkané brambory. Přilijte vodu a hněťte do hladka (cca 5 minut).

Nakonec přidejte rozpuštěný tuk a ještě krátce propracujte.

Těsto dejte do nádoby, ve které budete péct, a nechte vykynout v troubě předehřáté na 35–40 °C po dobu cca 45 minut.

Pečte cca 1 hodinu nejlépe takto:

1. troubu vytopíme na 250 °C, vložíme do ní vykynutý chléb a zároveň vhodíme na dno trouby kostky ledu – jeden plný hrnek (v troubě se vytvoří pára). Na 250 °C pečeme 15 minut.

2. pak teplotu stáhneme na 180 °C a dopékáme ještě cca 45 minut.

3. 10 minut před koncem pečení můžeme troubu vyvětrat – otevřít a zase zavřít.