Bramborové pagáčky
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Také budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Z výše uvedeného množství připravíme 2 plechy pagáčků.
V míse smícháme všechny suroviny (kromě brambor a másla) a uhněteme celkem hutné těsto. Zpočátku si můžeme pomoci ručním elektrickým hnětačem nebo robotem, propracování však dokončíme na lehce pomoučeném vále.
Vzniklé těsto rozválíme válečkem do tvaru obdélníku o tloušťce cca 1,5 cm.
Brambory nastrouháme na jemno.
Vyválené těsto pokryjeme třetinou (z celkového množství) nastrouhaných brambor a na hrubém struhadle nastrouhanou jednou třetinou (z celkového množství) ztuhlého másla. Poté těsto poskládáme podélně i příčně na třetiny. Vzniklý „bochánek“ přikryjeme čistou utěrkou a necháme cca 20 minut kynout.
Tento postup ještě 2× zopakujeme. To znamená, že celkem těsto 3× vyválíme, 3× posypeme nastrouhanými bramborami a máslem a 3× necháme 20 minut kynout.
Po třetím kynutí opět vyválíme obdélník o tloušťce cca 1,5 cm. Při válení na těsto příliš netlačíme. Kulatým vykrajovátkem o průměru 4,5 až 5 cm vykrajujeme z těsta kolečka, která klademe na plech vyložený pečícím papírem.
Vykrájené pagáčky potřeme rozšlehaným vejcem s mlékem a posypeme dle chuti.
Necháme ještě cca 10 minut kynout.
Pečeme na 200 °C cca 20 minut, resp. do zlatova.
Upečené pagáčky přendáme na mřížku, kde je necháme vychladnout.