RECEPTY ADVENI

Bramborové pagáčky

Bez lepku Bez sóji

Bramborové pagáčky

Hlavní přísady

Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Koupit
Bezlepková směs na chlebové a tmavé pečivo BREADS & BAGUETTES (dříve Simply Adveni) 750 g
Bezlepková směs na chlebové a tmavé pečivo BREADS & BAGUETTES (dříve Simply Adveni) 750 g
Koupit
Stáňa Hartová

Autor receptu

K domácímu pečení ji před časem přivedla láska. Láska k muži, který má intoleranci na lepek, láska k sobě sama, když hledala vhodnou terapii, láska k bezlepkovému kvásku, který si sama vypěstovala, láska k Adveni, když zjistila, jak krásně se s ní peče, láska k…

Ingredience

Také budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Z výše uvedeného množství připravíme 2 plechy pagáčků.

V míse smícháme všechny suroviny (kromě brambor a másla) a uhněteme celkem hutné těsto. Zpočátku si můžeme pomoci ručním elektrickým hnětačem nebo robotem, propracování však dokončíme na lehce pomoučeném vále.

Vzniklé těsto rozválíme válečkem do tvaru obdélníku o tloušťce cca 1,5 cm.

Brambory nastrouháme na jemno.

Vyválené těsto pokryjeme třetinou (z celkového množství) nastrouhaných brambor a na hrubém struhadle nastrouhanou jednou třetinou (z celkového množství) ztuhlého másla. Poté těsto poskládáme podélně i příčně na třetiny. Vzniklý „bochánek“ přikryjeme čistou utěrkou a necháme cca 20 minut kynout.

Tento postup ještě 2× zopakujeme. To znamená, že celkem těsto 3× vyválíme, 3× posypeme nastrouhanými bramborami a máslem a 3× necháme 20 minut kynout.

Po třetím kynutí opět vyválíme obdélník o tloušťce cca 1,5 cm. Při válení na těsto příliš netlačíme. Kulatým vykrajovátkem o průměru 4,5 až 5 cm vykrajujeme z těsta kolečka, která klademe na plech vyložený pečícím papírem.

Vykrájené pagáčky potřeme rozšlehaným vejcem s mlékem a posypeme dle chuti.

Necháme ještě cca 10 minut kynout.

Pečeme na 200 °C cca 20 minut, resp. do zlatova.

Upečené pagáčky přendáme na mřížku, kde je necháme vychladnout.

Foto: Stáňa Hartová
  • recept Bramborové pagáčky