RECEPTY ADVENI

Bramborové ňoky s dýňovou moukou a česnekovou kedlubnou

Bez lepku Bez sóji

Bramborové ňoky s dýňovou moukou a česnekovou kedlubnou

Hlavní přísady

Kokosová mouka 250 g
Kokosová mouka 250 g
Koupit
Dýňová mouka 250 g
Dýňová mouka 250 g
Koupit
Kašulka

Autor receptu

Věří, že cesta ke zdraví vede přes vysokonutriční protizánětlivou stravu. Najdete u ní recepty bez lepku, občas bez mléka či vajec a spoustu povídání nejen o histaminové intoleranci.

Ingredience

Bramboro-dýňové ňoky

Dušená kedlubna s medvědím česnekem

Ozdoba

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

I když nedáte dopustit na svůj rodinný recept na ňoky (noky, gnocchi), vyzkoušejte přidat zdravou dýňovou a kokosovou mouku. Dostanete tak skvělé noky přirozeně bez lepku i veškerých obilnin. Pesto z medvědího česneku dodá dušené kedlubně neuvěřitelnou chuť. Když přidáte osmaženou cibulku a trochu slaninky, jistě pohostíte i hosty milující tradiční kuchyni.

Brambory omyjeme a dáme vařit ve slupce (cca 30 minut). Kedlubnu oloupeme a nakrájíme na drobné čtverečky. V nepřilnavém hrnci necháme rozpustit máslo, přidáme kedlubnu a rychle osmahneme. V sekáčku rozmixujeme medvědí česnek se solí, olejem a jogurtem. Pokud nemáme čerstvý medvědí česnek, přidáme několik lžic česnekového pesta. Směs přilijeme ke kedlubně, pokud nepokrývá všechnu kedlubnu, přidáme trochu vody. Přikryjeme a necháme dusit cca 40 minut. Před koncem dušení odkryjeme pokličku, aby se vyvařila přebytečná voda.

Poznámka

Doporučuji ochutnat ještě teplé. Vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme na jemno. Přidáme mouky a sůl a vypracujeme husté těsto. Bude se trochu lepit, ale půjde s ním krásně pracovat. V rukou vyválíme menší kuličky. Odložíme stranou.

Cibuli nakrájíme na plátky a dáme osmahnout, na sucho nebo trošce oleje (a samozřejmě i slaninku, pokud ji používáte). Odstavíme. Před dovařením kedlubny ohřejeme v hrnci osolenou vodu a jakmile voda vře, dáme do ní kuličky. Vaříme cca 4 minuty, jakmile začnou plavat, tak jim dáme minutku a vytáhneme. Necháme okapat. Uvařené noky podáváme s podušenou kedlubnou a posypeme osmahnutou cibulkou.