Bramborové knedlíky se švestkami a mákem
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Ovocné knedlíky jsou tradiční jídlo moravské a české kuchyně. Připravují se buď z těsta kynutého, nebo z těsta tvarohového, z těsta odpalovaného, nebo z těsta bramborového. Pro ovocné knedlíky z bramborového těsta jsou nejtypičtější náplní švestky. Navrch se pak švestkové knedlíky z bramborového těsta sypou mákem a cukrem a polévají se rozpuštěným máslem. A přesně tak je miloval i první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Bylo to jeho nejoblíbenější jídlo. Recept se za ta dlouhá léta téměř nezměnil. Brambory, mouka, vejce, švestky, mák, cukr, máslo. Jeden zásadní rozdíl však přece jen doba vytvořila. Dříve se švestkové knedlíky servírovaly jako moučník, dnes jsou hlavním chodem. Traduje se, že když se jako moučník podávaly švestkové knedlíky, vzal si TGM nejprve tři, ale nikdy neodolal, a pak si ještě tři přidal. A zatímco jeho dcera Alice si na knedlíky sypala tvaroh, on zásadně jedině mák. Kdo by to byl řekl, že jídlo našeho prvního prezidenta mohlo být tak prosté? Připravte si i vy vpravdě prezidentské menu. Mák na posypání dodržte, ke švestkám se skvěle hodí. Tvaroh si ponechejte na jahodové tvarohové knedlíky.
Z výše uvedených surovin uvaříme 10–12 kusů knedlíků.
Brambory uvaříme ve slupce.
Ještě teplé uvařené brambory oloupeme a necháme je vychladnout.
Pak je na jemno nastrouháme nebo prolisujeme.
Nastrouhané brambory smícháme s vajíčkem, solí, máslem, cukrem a směsí PASTA & GNOCCHI. Vypracujeme měkké těsto.
Švestky vypeckujeme tak, že je podélně nakrojíme jen do poloviny a pecku vytáhneme, budou se nám lépe balit.
Dáme vařit vodu, kterou osolíme.
Z těsta oddělujeme kousky, zabalíme do něho švestky a zakulatíme.
Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme cca 8–10 minut dle velikosti.
Uvařené knedlíky dáme na talíř, posypeme mletým mákem, moučkovým cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.