RECEPTY ADVENI

Borůvkové koláče s tvarohovou nádivkou

Bez lepku Bez sóji

Borůvkové koláče s tvarohovou nádivkou
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
La Teta

Autor receptu

Píše blog o bezlepkové kuchyni, ke které se dostala díky diagnoze celiakie u syna a manžela. Jejím cílem je ukázat lidem, že stravovat se bez lepku nemusí nutně znamenat odbývat se a hledat kompromis. I bezlepková kuchyně může mít téměř identickou chuť jako kuchyně klasická.

Ingredience

Na těsto

Na náplň

Na drobenku

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Receptů na koláče je mnoho, dokonce i na ty bezlepkové. Kouzlo těchto koláčků spočívá v tom, že jsou plněny hned dvakrát. Uvnitř těsta je tvarohová nádivka a na vrch můžete dát cokoliv, na co máte chuť. Samo sebou můžete udělat nádivku třeba ořechovou, makovou, fantazii se meze nekladou.

V míse rozmícháme směs s droždím, cukrem a citronovou kůrou, přidáme všechny ostatní ingredience a vypracujeme hladké těsto.

Mísu překryjeme potravinovou folií a necháme těsto zdvojnásobit objem.

Troubu předehřejeme na 180 °C a na spodní rošt umístíme plech, na který těsně před pečením vylijeme litr vody.

V další míse trochu naředíme tvaroh mlékem a cukrem dosladíme dle preferencí.

Jakmile těsto nakyne, rozdělíme ho na sedm bochánků, které na pomoučené ploše důkladně propracujeme. Z každého bochánku uděláme placku, do jejíhož středu dáme lžíci tvarohu a uzavřeme tak, jako bychom dělali Honzovy buchty. Lemem dolů pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.

Když takto zpracujeme všechny bochánky, zlehka je pomoučíme, vezmeme skleničku a do středu každého bochánku zatlačíme dnem skleničky. Tím se bochánky rozplácnou a vytvoří se v nich důlek potřebný pro další náplň.

Pokud plníme borůvkami, je dobré pod ně dát ještě trochu tvarohu a ten borůvkami bohatě posypat.

Ovoce posypeme drobenkou, kterou jsme si připravili z másla, cukru a rýžové polohrubé mouky. Okraje koláčů potřeme rozšlehaným vajíčkem.

Pečeme do zezlátnutí. Koláče v troubě hodně nabudou, výrazně se zvětší.

Z výše uvedených surovin upečeme 7 koláčů.

Foto: La Teta
  • recept Borůvkové koláče s tvarohovou nádivkou